characters characters

Terapie logopedica pentru copiii "rârâiţi"

17 martie 2010    |   2275 vizualizări
 

In functie de virsta si cauza afectiunii, trebuie efectuat un numar diferit de sedinte cu specialistul logoped.


Paula V., din Iasi: "Daca baietelul meu este "ririit", il pot ajuta sedintele cu un logoped sa scape de acest defect de vorbire? Va rog sama ajutatI cu raspunsul unui specialist. Care ar putea fi cauza? Acum este simpatic asa cum vorbeste la aproape cinci ani, iar pe noi ne amuza. Dar, ma gindesc ca mai tirziu nu va mai fi asa de amuzant, cel putin pentru el. Ce sa fac? Va multumesc".


Prof. logoped dr. Georgeta Burlea, coordonator al Centrului Interscolar de Logopedie Iasi: "Rotacismul reprezinta distorsionarea sunetului «r» si este o tulburare de pronuntie pe fondul intelectului normal. Fiind o dislalie monomorfa (este afectat un singur sunet) a sistemului fonetic matern, are o etiologie comuna tuturor formelor de dislalie ("s" - sigmatism, "c" - capacism etc.), dar si una specifica.


Astfel, el poate avea mai multe cauze cum ar fi: unele anomalii anatomice sau functionale ale limbii - frenul limbii (ata de sub limba) este fie prea scurt sau prea lung, ceea ce nu permite mobilitatea necesara pronuntiei; macroglosia (o limba prea mare in raport cu o cavitate orala prea mica); o inervatie a limbii si leziuni ale nervului hipoglos, aceasta fiind o cauza ce tine de sistemul nervos central; malformatii ale boltei palatine; structura prea groasa a marginilor limbii si subtierea exagerata a altora. Acest ultim aspect al limbii poarta denumirea de «limba geografica».


Cazuistica personala mi-a permis sa fac o corelatie foarte strinsa intre «limba geografica» si hipotonia muschiului lingual (cind limba se misca foarte incet), muschi a carui varf necesita vibratie in zona incisivilor superiori.


Pe linga pozitionarea organelor fonatoare, pentru pronuntia corecta a sunetului «r» este necesara o anumita forta a coloanei de aer pentru a determina vibratia. Deci o buna pronuntie a sunetului «r» este determinata de mai multi factori: integritatea aparatului fonoarticulator, coordonare verbo-motorie normala, auz fizic si auz fonematic dezvoltat, respiratie corecta in care sa existe un echilibru intre expir si inspir. Foarte importanta este si educatia corecta.


Nu va amuzati si nu indemati  copilul sa persiste in pronuntia gresita
Exista doua tendinte in rindul parintilor copiilor «ririiti». Unii se amuza si alinta copilul indemnindu-l sa persiste in pronuntia gresita si astfel copilul automatizeaza aceasta greseala; alti parinti ii apostrofeaza si ii cearta foarte rau si nici aceasta atitudine nu este indicata. Rotacismul are mai multe forme de exprimare: «r» uvular sau graseiat  produs prin vibrarea valului palatin; «r» dorsal - vibrarea partii dorsale a limbii; «r» nazal - ca un «r» hiriit cind aerul iese pe nas; «r» bucal - vibrarea obrajilor; «r» lateral - vibrarea marginilor limbii; «r» bilabial - vibrarea buzelor (seamana cu sforaitul sau opritul cailor) ; «r» interdental - vibrarea limbii asezata intre dinti.


Ceea ce este foarte important de stiut este faptul ca toate formele de rotacism se corecteaza doar prin terapie logopedica. Ideal ar fi sa se ajunga la logoped cit mai de timpuriu posibil, chiar inainte de a incepe scoala. Asta intrucit sunetul «r» si-a cistigat printre logopezi sintagma de buclucasa consoana «r», fiind cel mai greu de corectat.


Durata terapiei logopedice variaza in functie de mai multi factori: virsta copilului - cu cit acesta este mai mare, cu atit recuperarea este mai dificila. De asemenea, numarul sedintelor de terapie este diferit si in functie de cauza rotacismului.

Corectarea acestei tulburari de pronuntie se poate face in 12-15 sedinte, dar se poate ajunge si la 20-30 de sedinte in functie de factorii prezentati mai sus. De asemenea, foarte important este ca parintii sa respecte programul sedintelor impus de logoped si sa nu faca pauze foarte mari intre acestea si sa tina cont de toate sfaturile specialistului care lucreaza cu copilul.


Sfatul meu este sa va prezentati cu copilul la Centrul Logopedic pentru o evaluare a acestuia, in urma caruia un specialist poate stabili un program de sedinte. Nu e bine sa lasati pe mai tirziu deoarece, cu cit copilul incepe mai repede sedintele cu un specialist, cu atit are sanse mai mari sa-si corecteze pronuntia".

 

Articol complet: www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu