characters characters

Teleskop, aplicatia care permite elevilor sa ofere feedback anonim profesorilor de la clasa

12 martie 2019    |   747 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Teleskop feedback onest in educatie
De acum, elevii romani au la dispozitie o aplicatie care le permite sa ofere feedback profesorilor de la clasa in mod anonim. Aplicatia se numeste Teleskop este destinata profesorilor, pentru utilizare independenta si gratuita si a fost dezvoltata de Monica Mocanu, profesoara de matematica din Buzau.

Atat identitatea elevilor care completeaza formularul de feedback, cat si arhiva personala a profesorilor sunt confidentiale.

Potrivit prezentarii de pe pagina de Facebook a aplicatiei, "sistemul utilizat este unul intalnit la aplicatii similare din scolile europene, prin generarea pe telefonul profesorului a unui link si distribuirea acestuia catre elevi la finalul orei, obtinand aproape instantaneu raspunsuri la diverse chestionare. Folosim asadar facilitatile pe care tehnologia ni le pune la indemana pentru a avea anonimitate totala a respondentilor, rapiditate in colectarea raspunsurilor si usurinta in urmarirea procesului.

Cele trei formulare disponibile in varianta de start a aplicatiei contin seturi de intrebari care sunt comune orice materie am preda. Vorbesc despre responsabilitatile de a ne face intelesi, de a evalua obiectiv, de a vedea toti copiii din clasa, de a sistematiza si face continuturile accesibile, de a interactiona si dialoga. E vorba de intrebarile pe care ni le punem deseori, la finalul celor 50 de minute ale unei ore: “Cat de buna a fost lectia pe care am tinut-o? Oare mesajul pe care am dorit sa-l transmit elevilor mei a fost destul de clar? Ce puteam face mai bine?”. in cateva minute, la finalul orei, putem afla simplu si rapid multe din aceste raspunsuri.

Vor exista voci care vor spune ca unii din elevii nostri nu vor oferi un feedback obiectiv si ca rezultatele ar putea fi denaturate de factori subiectivi. Da, ar putea fi si asa. insa chiar si atunci opinia lor e importanta, pentru ca doar spargand acest cerc al temerilor si neincrederii vom intelege mai bine unde ne situam, profesor si elev, in acest "dans" al invatarii in care suntem in scoala. Cred ca una din solutiile pe care le avem la indemana este aceea de a participa impreuna cu elevii nostri la experiente comune de invatare, in care fiecare din parti e importanta si real implicata.

Desi aplicatia ar putea sa fie privita ca un semn de vulnerabilitate pentru breasla noastra, folosirea ei ar putea sa ne dea, paradoxal, mai multa forta si credibilitate. Iar comunitatea pe care o asteptam in jurul acestui proiect ar putea sa participe la discutia publica mai ampla care are loc acum in scolile noastre despre ce inseamna o ora reusita. Si despre cum educatia este, de fapt, despre incredere. intre profesori si elevi, intre profesorii aceleiasi cancelarii, intre management si profesori. intre scoala si cei din afara ei.

Acest proiect este, in fond, o declaratie de incredere."


Aplicatia a fost lansata sambata, 9 Martie, iar pana la sfarsitul lunii, utilizatorii pot trimite observatii si sugestii de imbunatatire.


Feedback-ul elevilor este o componenta esentiala in succesul si performanta didactica, insa de cele mai multe ori, copiii vor fi reticenti in a declara verbal sincer cat de bine au inteles lectia sau cum ar prefera sa se desfasoare aceasta. Teleskop le ofera elevilor ocazia de a deveni partenerii cadrelor didactice la clasa si de a influenta in mod direct si semnificativ la felul in care vor decurge lectiile viitoare.


Atat copiii, cat si cadrele didactice au de castigat de pe urma acestei experiente: elevii invata sa isi dezvolte metacognitia, evaluand felul in care au inteles lectia si motivatia lor pentru invatare poate creste (deoarece vor simti ca sunt implicati cu adevarat in procesul de predare, iar parerile lor sunt apreciate si necesare), iar cadrele didactice primesc informatii esentiale despre cat de eficiente sunt lectiile si cum le pot imbunatati. In cele din urma, lectiile sunt destinate elevilor, asadar de ce nu ar fi util feedback-ul lor?

Pentru toate aceste motive si multe altele, te invitam sa propui profesorilor de la clasa copilului tau sa descarce si sa foloseasca aceasta aplicatie. Sau, daca esti cadru didactic, sa descarci aplicatia si sa ne povestesti despre rezultatele obtinute :).

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu