characters characters

Taticii schimba scutece, iar mamicile muncesc

10 decembrie 2009    |   607 vizualizări
 

Numarul taticilor care stau acasa sa aiba grija de copii este in crestere.400 de tatici sunt in acest moment in plata concediu crestere copil pana la doi sau trei ani. O parte dintre acestia au optat pentru o indemnizatie mai mare de 600 de lei.


In tot mai multe familii barbatul este cel care ramane acasa doi sau trei ani, dupa caz, pentru a avea grija de copil in timp ce mama opteaza pentru a lucra.
Daca in august la nivelul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Braila numarul mamicilor aflate in plata era de 1.895 si cel al taticilor a fost de 362, acum numarul brailenilor care se afla in concediu de crestere a copilului a crescut.


"La nivelul lunii noiembrie din totalul celor 2.382 de persoane aflate in plata indemnizatie crestere copil, 400 sunt tatici. In aceeasi perioada a anului 2008 erau in plata 321 de tatici", a precizat Anca Vasiliu, director coordonator al AJPS Braila.


In plus, odata cu posibilitatea de a solicita indemnizatia de crestere a copilului 85 % din media veniturilor realizate pe ultimile 12 luni, tot mai multi tatici au optat pentru aceasta varianta.


"Dupa ce cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului s-a acordat in functie de veniturile realizate, o parte dintre tatici au renuntat la stimulent si au optat pentru o indemnizatie mai mare de 600 de lei", a spus Anca Vasiliu.


Numarul mediu de persoane care au beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului in anul 2008 a fost de 2.355 din care 349 au fost barbati.
Roxana Lefter, 26 ani, a solicitat indemnizatia de crestere a copilul pana la doi ani.


„Am ales sa raman eu acasa sa am grija de copil pentru ca sotul meu castiga mai bine", spune Roxana care marturiseste ca „legatura esentiala dintre mama si copil acum se formeaza".

Bani mai multi pentru sarcinile multiple


Mamicile care dau nastere la mai multi copii primesc ajutor de la stat pentru fiecare copil in parte cu mentiunea ca pentru primul copil indemnizatia este de 600 de lei sau, optional, de 85 % din media veniturilor realizate pe ultimile 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei, iar incepand cu al doilea copil primesc indemnizatia de 600 de lei. Imediat dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari 10 mamici au putut solicita sumele suplimentare.


O noua prevedere legislativa ii da posibilitatea parintelui supravietuitor, in cazul in care parintele beneficiar al indemnizatiei de crestere a copilului pana la doi/trei ani a decedat, de a prelua concediul pentru cresterea copilului.


Sursa: www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu