characters characters

Suceava: Elevii si profesorii „fura“ din metodele de studiu europene

26 octombrie 2009    |   748 vizualizări
 

Mai multe scoli din Suceava incep sa studieze pe internet invatamantul din UE


Sute de dascali si scolari din judet vor intra in retele educationale menite sa imbunatateasca rezultatele la invatatura.
 Elevii si profesorii suceveni vor avea in curand acces in mod direct la metodele de studiu si de predare practicate in tari din Uniunea Europeana. Specialistii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) coordoneaza un proiect care presupune integrarea mai multor scoli si licee din Suceava in reteaua educationala „European Schoolnet“.


Practic, prin intermediul internetului, cei implicati in procesul de invatamant local vor intra in contact cu omologii lor din scolile europene si vor schimba idei de predare sau vor realiza impreuna proiecte scolare. Un program similar, intitulat „myEUROPE“, va fi implementat tot prin intermediul ISJ si presupune familiarizarea elevilor si a studentilor cu noul concept de „dialog intercultural“.


„Scoala pe roti“ pentru elevii din mediul rural


Cadrele didactice care au initiat proiectul vor sustine pana la sfarsitul anului cateva sesiuni de informare despre principiul acestei retele educationale la Colegiul National „Petru Rares“ si la Colegiul Tehnic „Latcu Voda“ din Siret. Sistemul de invatamant sucevean este analizat de astazi, timp de o saptamana, de 15 profesori englezi din regiunea Southend.

 


 
Dascalii britanici vor vizita mai multe scoli din municipiu, dar si universitatea, si vor discuta cu omologii lor locali despre cum poate fi stimulata creativitatea elevilor si a studentilor pentru imbunatatirea rezultatelor scolare. „Profesorii englezi vor participa, in principal, la orele de muzica si la cele de arte plastice. Ii vom familiariza, in acelasi timp, cu traditiile creatiei artistice ale elevilor romani si vor vizita institutii din judetul Suceava care incurajeaza creativitatea elevilor“, a precizat Petru Carcalete, seful Inspectoratului Scolar Judetean. Tot ca un efort de modernizare a sistemului de predare, profesorii si elevii de la Colegiul National „Petru Rares“ din Suceava s-au constituit intr-o „Scoala pe roti“ si au mers recent la scolile din localitatile Bosanci si Dolhasca unde i-au implicat pe dascali si scolari in proiecte interactive.


„A fost prima actiune organizata in cadrul Clubului de voluntariat al colegiului, initiat de profesorul de engleza Dana Postolache. «Scoala pe roti» este formata din 12 profesori si cinci elevi“, a spus Daniela Dungeanu, directorul colegiului. Institutia doreste sa continue aceasta initiativa, deplasand „Scoala pe roti“ si spre alte regiuni ale judetului. „Vom conlucra cu Palatul Copiilor si Fundatia «Cygnus» din Suceava, care deruleaza actiuni similare“, a mai declarat Daniela Dungeanu.


Educatie despre energie


Un alt proiect european in care se vor implica scolile din judet este „FuturEnergia“. Acest program se adreseaza tot tinerilor si are ca scop promovarea educatiei in materie de energie in scoli. Programul „FuturEnergia“ incurajeaza diferitele proiecte realizate de catre elevi. „De exemplu, li se cere scolarilor sa conceapa o casa care sa consume cat mai putina energie. Cele mai bune proiecte vor fi premiate si popularizate pe site-ul programului“, au explicat initiatorii programului.

Sursa: www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu