characters characters

Starea de bine a copiilor si adolescentilor din Romania – studiul Health Behaviour in School-aged Children - HBSC

20 mai 2020    |   2039 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

studiu starea de bine a adolescentilor
Studiul Health Behaviour in School-aged Children – HBSC este realizat din 4 in 4 ani de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Recent au fost facute publice datele colectate in perioada 2017-2018, cu ajutorul a peste 227 000 de copii si adolescenti cu varsta intre 11 si 15 ani, din 45 tari.

La nivel global, rezultatele arata ca mai putin de 1 din 5 adolescenti respecta recomandarile OMS referitoare la miscarea fizica zilnica (minim 60 minute de activitate zilnica moderata spre viguroasa). Copiii si adolescentii din familii defavorizate prezinta un nivel mai ridicat de sedentarism. Nici cand vine vorba de alimentatie, adolescentii si copiii nu stau prea bine: mai mult de 4 din 10 sar peste micul dejun zilnic, iar 2 din 3 adolescenti nu consuma fructe si legume suficiente, in timp ce 1 din 4 adolescenti consuma dulciuri si 1 din 6 adolescenti consuma bauturi cu zahar cel putin o data pe zi.

Cand vine vorba de starea de bine, aceasta scade pe masura ce copiii cresc, adolescentii mai mari avand un nivel de satisfactie mai scazut si mai multe probleme de sanatate. La 15 ani, fetele declara un nivel mai scazut al starii de bine decat baietii in aproape toate tarile participante la studiu. Cele mai frecvente probleme de echilibru emotional sunt anxietatea, iritabilitatea si problemele de somn.

In Romania, studiul a fost derulat de Departamentul de Psihologie, Laboratorul de Psihologia Sanatatii, Universitatea Babeş-Bolyai, sub coordonarea prof. univ. dr. Adriana Baban, in colaborare cu biroul OMS in Romania. Studiul a fost realizat pe un esantion national reprezentativ care a cuprins un total de 4.567 elevi de 11, 13 si 15 ani.

Potrivit OMS Romania, comparativ cu rezultatele studiului din 2014, in prezentul raport se regasesc urmatoarele informatii privind situatia copiilor si adolescentilor romani:

  • Mai putini adolescenti de 15 ani, comparativ cu 2014, si-au inceput viata sexuala.
  • Se inregistreaza o scadere usoara a procentului adolescentilor supraponderali si obezi, pentru prima data de la inregistrarea acestuia in 2006, insa doar la baieti. Pentru fete, procentul are o tendinta ascendenta.
  • Comportamentele de sanatate si igiena orala au crescut comparativ cu anii trecuti, dar procentele raman, in continuare, relativ modeste: mai putin de jumatate dintre baieti si putin peste jumatate din fete se spala zilnic, de cel putin 2 ori, pe dinti.
  • Aproape jumatate dintre adolescente si peste o treime din adolescenti folosesc intens retelele de socializare pentru a comunica cu prietenii, in crestere fata de 2014.
  • Implicarea in comportamente violente si bullying a scazut considerabil, la cel mai mic nivel de cand se colecteaza datele HBSC.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu