characters characters

Studiu relatia tata fiica

Tatii reactioneaza diferit la fiice decat la fii

07 iunie 2017    |   1360 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

tata si fiica
Se pare ca relatia tata-fiica este cu adevarat speciala, cel putin cand e vorba de primii ani de viata ai copiilor.

Tatii de fete sunt mai atenti si raspund mai repede la nevoile fiicelor decat tatii de baieti prescolari, sustine o echipa de cercetatori care au studiat activitatea neurofiziologica a tatilor, dar si interactiunile dintre tati si copii.

Acestia mai spun ca tatii de fete vorbesc mai des despre emotii decat tatii de baieti, chiar si despre tristete, probabil pentru ca parintii accepta mai usor emotiile fetelor decat emotiile baietilor. Tatii cu baieti sunt mai frecvent implicati in jocuri fizice si folosesc un vocabular legat de reusita si obtinerea de rezultate, aparand frecvent cuvinte precum „mandru”,  „a castiga” sau „primul loc” in conversatiile cu copiii lor. Cei care au fete insa folosesc mai frecvent un limbaj analitic si cuvinte precum  „tot”,„mai mult”, „mai putin”, cuvinte care pot influenta viitorul succes academic al fetelor. De asemenea, in interactiunile de zi cu zi, tatii de fete au folosit mai multe cuvinte care se refera la diverse parti ale corpului (burtica, stomac, picior etc.) decat tatii de baieti.

„Daca copilul plange sau cere prezenta tatalui, tatii de fete reactioneaza mai frecvent decat tatii de baieti. Ar trebui sa fim mai atenti la modul in care genul copilului ne influenteaza in interactiunea cu copiii, chiar din primii ani de viata.”, spun cercetatorii.

Studiul a presupus urmarirea interactiunilor dintre tati si copii timp de doua zile si studierea activitatii neurofiziologice a tatilor atunci cand privesc imagini cu propriii copii, in comparatie cu imagini ale unor adulti sau copii necunoscuti.

Tatii de fete au  inregistrat o activitate mai intensa in zonele din creier responsabile cu procesarea vizuala, recompensa, controlul emotiilor si procesarea fețelor atunci cand au privit imaginile cu fiicele lor fericite. In schimb, tatii de baieti au reactionat mai puternic la imagini ale fiilor lor avand o expresie faciala neutra, probabil pentru ca au incercat sa interpreteze expresia emotionala ambigua a copiilor lor.

Cercetatorii nu pot stabili daca diferenta dintre comportamentele tatilor fata de fete si fata de baieti se datoreaza evolutiei, fiind o mostenire genetica sau daca este rezultatul  influentei sociale.

Nu au fost inregistrate diferente semnificative intre reactiile tatilor de fete si de baieti la imaginile copiilor lor avand expresii faciale care indica tristetea.

Tot cercetatorii mai spun ca atunci cand tatii sunt mai prezenti si mai atenti la cerintele fetelor, acestea isi dezvolta mai bine empatia decat baietii. Cercetatorii recomanda tatilor de baieti sa puna in aplicare aceeasi strategie, intrucat studii anterioare atrag atentia asupra faptului ca exprimarea redusa a emotiilor la barbati este asociata cu depresia, intimitate sociala redusa, insatisfactie maritala si o probabilitate scazuta de a cere ajutor de specialitate. Iar tatii de fete sunt incurajati sa recurga mai mult la joaca fizica, deoarece aceasta este asociata cu o capacitate mai buna a copiilor de a-si controla emotiile.

„Majoritatea tatilor cauta sa ofere tot ceea ce e mai bun pentru copilul lor, insa e important sa intelegem cum anume interactiunea lor cu cei mici poate fi influentata de genul copilului”, concluzioneaza cercetatorii.

*Sursa foto: Pixabay.com

Sursa: ScienceDaily.com


Citeste si:

Relatia tata-fiica din perspectiva unei artiste 


Sase lucruri pe care tatii le pot invata pe fiicele lor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu