characters characters

[STUDIU] Peste 75% dintre romani regreta ca nu si-au urmat pasiunile artistice din adolescenta

Artele viitorului, categorie noua in cadrul Burselor stART, alaturi de pictura, desen şi muzica

18 septembrie 2019    |   1595 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Scoala de valori infografic
Romanii iubesc arta, dar de la distanta. Peste 7 din 10 adulti romani regreta ca nu si-au dezvoltat pasiunile artistice din copilarie, desi considera ca ar fi putut sa le transforme intr-o meserie, conform unui studiu national realizat pe un esantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat sa renunte la pasiunea lor este de natura financiara.

Astfel, pentru a veni in sprijinul tinerilor talentati, care doresc sa-şi transforme pasiunea intr-o meserie, Scoala de Valori da startul inscrierilor la cea de-a cincea editie a Burselor stART, un program dezvoltat in parteneriat cu Provident, cu sprijinul Ministerul Educaţiei Naţionale. In premiera, vor fi oferite burse şi pentru tinerii pasionaţi de ,,artele viitorului’’, adica v-logging, scriere creativa şi fotografie.

Lipsa banilor, motiv de abandon

In topul pasiunilor pe care romanii regreta ca nu le-au cultivat in adolescenta se afla: muzica (28%), sportul (27%), dansul (22%), fotografia (21%) si pictura (20%). Principalele motivele care i-au facut sa renunte au fost: lipsa sprijinului financiar pentru pregatire (34,26%) si cea a sprijinului parintilor sau a prietenilor (19,6%). De asemenea, o buna parte dintre respondenti (19,41%) spun ca au fost descurajati si de faptul ca nu au avut suficienta incredere in sine dar nici oportunitatea de a gasi un profesor indrumator capabil sau sa urmeze cursurile unei scoli de arta.

„Arta ne inconjoara, in toate formele ei, iar noua generatie vede lumea digitala ca pe o rampa de lansare, ca pe un portal care ii poate duce oriunde. De aceea, am extins programul de sustinere a tinerilor talentati cu o noua categorie: artele viitorului. Ne dorim sa le oferim sprijin şi acelor copii care vor sa isi dezvolte aptitudinea de a crea continut artistic digital, fie prin vloguri, fotografii sau scriere creativa”, spune Florin Balcan, director general Provident.

A fi artist = lipsuri financiare

Majoritatea romanilor crede ca este greu sa devii artist, iar principalul motiv invocat este ca sunt de parere ca nu ar castiga suficienti bani, astfel ca ar fi nevoie de un loc de munca suplimentar, pentru a se intretine. 43% dintre respondenti provin din familii in care li s-a spus ca meseria de artist nu este una de viitor. Cu toate acestea, participantii la studiu sunt de parere ca, pentru a deveni artist, ai nevoie, in special, de: noroc (25%), talent (20%) si suport financiar (16%).

„Acest studiu ne mai arata ca 3 din 10 romani cred ca artistii sunt mai degraba oameni saraci. Este o preconceptie pe care incercam sa o schimbam, deoarece realitatea este ca interesul pentru opere artistice, sub orice forma, este in crestere. Prin proiectul bursele stART, pe care il derulam alaturi de partenerul nostru Provident si cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale, ne dorim sa le oferim tinerilor artisti sustinerea si increderea de care au nevoie la inceput de drum, pentru a-si transforma pasiunea intr-o cariera”, declara Dragos Belduganu, Social Engagement Manager, Scoala de Valori.

Bursele stART, primul pas spre un vis implinit

Valoarea unei burse stART ajunge pana la 6.000 de lei iar o astfel de bursa poarte fi accesata de elevii de liceu care frecventeaza orice institutie de invatamant din Romania si vor fi acordate de-a lungul unui an, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020. Candidatii trebuie sa-şi evidenţieze, cu ajutorul unui portofoliu, talentul la desen, pictura, muzica, v-logging, scriere creativa sau fotografie. Dosarele pot fi depuse pana in 10 noiembrie.

Primele 4 editii ale Burselor au ajutat aproape 160 de tineri artisti sa isi dezvolte talentul . Cele 200 de burse, in valoare de 140.000 de euro, au fost investite in materialele, instrumentele si echipamentele de care adolescentii aveau nevoie. De asemenea, acestia au beneficiat de un program de mentorat si au fost sustinuti pentru a participa la concursuri nationale, la expozitii, concerte sau workshop-uri.

Mai multe detalii despre proiectul de burse sunt disponibile pe pagina dedicata proiectului, aici: https://scoaladevalori.ro/bursele-start/.


*studiu comandat de Provident si Scoala de Valori, realizat pe un esantion de 1486 de respondenti si reproduce din punct de vedere al principalelor caracteristici structura socio-deomografica a populatiei utilizatorilor de internet din Romania

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu