characters characters

Studiu in SUA. Mai mult de jumatate dintre elevi uita ce au invatat in vacanta de vara, 5 ani consecutivi

12 august 2020    |   541 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

studiu sua pierderile de invatare
Un studiu realizat in SUA arata ca 52% dintre elevi uita in timpul vacantei de vara aproximativ 39% din ce au invatat in timpul anului scolar. Rezultatele sunt importante in contextul pandemiei Covid-19 din acest an, cand orele la scoala au fost intrerupte din luna martie, facandu-i pe multi copii sa se simta intr-o vacanta de vara prelungita.

Citeste si:

Cum poti preveni pierderile de invatare in vacanta de vara

Cum il poti pregati pe copil pentru noul an scolar in vacanta de vara


Autoarea studiului arata ca „Multe cadre didactice se intreaba cat de diferite vor fi orele lor incepand de la toamna. Deoarece pierderile ininvatare din acest an scolar au fost si mai mari, putem anticipa ca profesorii vor intampina o si mai mare variabilitate a nivelurilor initiale ale copiilor cand se intorc la scoala in acest an.”

Studiul a fost realizat asupra elevilor din clasele I-VI, iar rezultatele au aratat ca desi unii elevi invata mai mult decat altii in timpul anului scolar, majoritatea se indreapta in aceeasi directie – fac progrese in invatare - atunci cand se afla la scoala. Acelasi lucru nu se poate spune despre vacanta de vara, cand mai mult de jumatate dintre elevi au pierderi in invatare in fiecare an.

Procentul elevilor care uita ce au invatat la scoala timp de 5 ani consecutivi este de doua ori mai mare decat ar fi daca s-ar datora doar hazardului. De asemenea, chiar daca diferentele dintre ritmul de invatare al elevilor ar putea fi eliminate total in timpul anului scolar, elevii tot ar incheia anul cu rezultate foarte diferite, doar din cauza pierderilor de invatare din timpul verii.

„Studiul nostru arata ca diferentele dintre rezultatele elevilor devin disproportionat de mari in timpul verii, iar vacanta prelungita adusa de pandemia Covid-19 ar putea sa accentueze si mai mult aceste efecte. Pierderile de invatare din timpul verii sunt doar un exemplu pentru cum criza Covid-19 va exacerba inegalitatea dintre rezultatele elevilor.”, declara autoarea studiului.

In medie, un elev pierde intre 17 si 28% din ce a invatat la scoala la limba engleza, iar la matematica, intre 25-34%. Atentia autorilor nu a fost insa indreptata doar asupra pierderilor medii de invatare, ci asupra faptului ca elevii variaza semnificativ in privinta acestora. In timp ce unii elevi pot face progrese de invatare in vacanta, alti studenti pot uita aproape 90% din ce au invatat in anul scolar precedent.

„Pentru ca pierderile de invatare din vacanta tind sa se acumuleze pentru acelasi copil in timp, pierderile consecutive se aduna si afecteaza in mod semnificativ rezultatele scolare ale copiilor.”, declara autorii.

Cercetari suplimentare sunt necesare pentru a descoperi care sunt factorii care contribuie la diferentele dintre elevi cand vine vorba de pierderile de invatare din vara. Cu alte cuvinte, de ce unii copii fac regrese mai mari in vacanta, iar altii nu? Diferentele de statut socioeconomic al familiei, timpul pe care parintii il dedica copiilor, asteptarile parintilor si abilitatile parentale sunt potentiale explicatii.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu