characters characters

Studiu. Epuizarea parentala, asociata cu violenta si neglijarea parentala

11 ianuarie 2021    |   554 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

epuizarea parentala
Cand stresul de zi cu zi al parintilor devine cronic, se poate transforma in epuizare parentala, senzatia de oboseala care ii face pe pasinti sa se simta detasati de propriii copii si nesiguri de propriile abilitati parentala, arata o cercetare publicata in vara anului 2020.

Citeste si:

Cum recunosti epuizarea parentala

Ce inseamna epuizarea emotionala


„In actualul context cultural, exista o presiune enorma asupra parintilor”,
arata autoarea cercetarii, Moira Mikolajczak. „Dar a fi parintele perfect este imposibil, iar a incerca acest lucru poate duce la epuizare. Cercetarea noastra arata ca oricare sunt lucrurile care permit parintilor sa isi incarce bateriile si sa evite epuizarea sunt benefice si pentru copii.”.

Cercetari anterioare au abordat cauzele epuizarii parentale, dar mai putin consecintele acesteia. Cercetatorii au decis sa investigheze in mod direct rezultatele asociate cu epuizarea parentala in doua studii care au urmarit evolutia parintilor in timp.

La primul studiu, au participant parinti din Belgia, care au completat online 3 serii de chestionare online la un interval de 5 luni si jumatate intre ele. Chestionarele au masurat epuizarea emotionala a parintilor, distantarea emotionala, sentimentul de ineficacitate, gandurile despre evadarea din familie, gradul de neglijare a nevoilor fizice, emotionale si educationale ale copiilor si tendinta de a folosi violenta fizica, verbala si psihologica in relatie cu acestia.

Rezultatele au aratat o asociere puternica intre epuizarea parentala si trei variabile: gandurile despre parasirea familiei, neglijarea copiilor si violenta fata de copii, pentru fiecare dintre cele 3 momente in care parintii au completat chestionarele.

Autorii arata ca epuizarea parentala si neglijarea parentala au o relatie circulara: epuizarea parentala duce la cresterea neglijarii, iar neglijarea duce la un sentiment si mai ridicat de epuizare parentala. Violenta parentala este o consecinta clara a epuizarii parentale.

Al doilea studiu a implicat parinti din Marea Britanie si au dus la concluzii similare.

Impreuna, datele arata ca epuizarea parentala este cea mai probabila cauza a gandurilor legate de parasirea familiei, a neglijarii si a violentei parentale.

„Am fost putin surprinsi de ironia rezultatelor obtinute. Daca vrei prea mult sa faci ceea ce este bine pentru copilul tau, poti ajunge sa faci ceea ce este rau. Prea multa presiune asupra parintilor poate duce la epuizare, care poate avea consecinte daunatoare atat asupra parintilor, cat si asupra copiilor.”, arata autorii studiului. „Parintii trebuie sa stie ca daca au grija de ei insisi este bine pentru copil si ca atunci cand se simt extrem de epuizati, ar trebui sa ceara ajutor. Serviciile de sanatate si de protectie a copiilor ar trebui sa fie informate cu privire la epuizarea parentala astfel incat sa o poata diagnostica in mod corect si sa ii ajute in cel mai eficient mod pe parinti. Iar cei implicati in programele de sanatate publica trebuie sa diminueze tabuul care exista in jurul epuizarii parentale si sa ii incurajeze pe parinti sa ceara ajutor atunci cand sunt epuizati.”, adauga acestia.

Sursa: ScienceDaily.com

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu