characters characters

Cum pot profesorii sa ii ajute pe copii sa depaseasca stresul la inceputul anului scolar

09 august 2019    |   1350 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

stresul la inceputul anului scolar
Un studiu realizat in cadrul Universitatii Wisconsin-Madison arata ca o activitate simpla realizata in scoli la inceputul ciclului gimnazial poate scadea numarul de conflicte intre elevi, poate creste rezultatele scolare ale copiilor si rata de prezenta la scoala.

Citeste si:

Anxietatea copilului la inceputul anului scolar

Cum ajutam copiii anxiosi la inceputul scolii


Activitatile au constat in exercitii de scriere si citire pe tema anxietatii si stresului copiilor care incep ciclul gimnazial. Profesorii care au realizat activitatile au avut scopul de a le arata copiilor ca stresul la inceputul anului scolar este normal, dar trecator, ca alti elevi s-au adaptat deja cu succes si ca toti elevii sunt acceptati si apreciati in scoala.


„Le spunem copiilor ca nu este nimic in neregula sau diferit cu ei, ca adaptarea la ciclul gimnazial este dificila pentru multi copii si ca au la dispozitie sprijin academic si social din partea cadrelor didactice.”, arata autorul studiului.


In comparatie cu elevii care nu au participat la aceste activitati, in randul copiilor care au fost ajutati sa depaseasca stresul, s-au inregistrat mai multe efecte pozitive:

  • reducerea incidentelor disciplinare cu 34%
  • cresterea prezentei scolare cu 12%
  • reducerea notelor mici cu 18%

Elevii au completat chestionare inainte si dupa participarea la studiu, aratand felul in care atitudinile lor au fost schimbate de activitatile de reducere a stresului.

„Copiii au interiorizat mesajul transmis de profesori, s-au ingrijorat mai putin in legatura cu testele, au avut mai multa incredere in cadrele didactice si au cerut ajutor adultilor din scoala. De asemenea, au simtit ca apartin in comunitatea scolii si pentru ca s-au simtit mai confortabil in scoala, au avut mai putine comportamente dificile si au lipsit mai putin de la scoala. Toate aceste lucruri arata cum aceasta interventie a influentat, indirect, rezultatele scolare ale copiilor.”, declara autorul studiului.

Literatura de specialitate arata ca in mod clar, adaptarea la ciclul gimnazial este dificila, avand loc o scadere semnificativa a performantei academice a copiilor. In situatiile in care inceperea ciclului gimnazial inseamna si schimbarea scolii, stresul in randul copiilor este si mai ridicat.

Studiul arata ca o interventie simpla, cu costuri limitate, poate avea efecte benefice asupra copiilor, prevenind probleme mai grave si ajutandu-i pe elevi sa se adapteze mai usor la noua etapa din viata lor.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu