characters characters

Spectacolul ORFANI a ajuns la finalul traseului itinerant din 2024

13 noiembrie 2024    |   130 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.


O adaptare moderna si autohtona a piesei „Orfani” de Dennis Kelly a animat in aceasta toamna mai multe spații culturale din Bucuresti (Teatrelli, ARTHUBx, Teatrul În Culise), dar si scena Teatrului Național „Toma Caragiu” din Ploiesti. Spectacolul produs de Asociația Urbandada a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) si fost primit cu mult entuziasm de publicul de toate varstele. Din distribuția sa fac parte actori talentați ai noii generații, prezențe constante pe scenele teatrelor independente din Bucuresti - Iulia Alexandra Neacsu, Șerban Ghilvaci si Robert Oprea, iar regia este semnata de Laura Ducu (Ședința cu parinții, Devoreaza-ma, All you need is LUV, Faza lunga).

ORFANI este un spectacol provocator despre familie, limite si decizii dificile, iar reprezentațiile sale din aceasta toamna au fost insoțite de dezbateri pe teme precum discriminarea si disfuncționalitatea relațiilor familiale, dar si de un workshop de actorie dedicat adolescenților din Comunitațile nr. 1 si nr. 2 ale organizației S.O.S. Satele Copiilor. Acesta a fost coordonat de actrița Patricia Ionescu si a abordat exprimarea si gestionarea corecta a emoțiilor intense si ințelegerea felului in care arta poate ajuta ca forma de terapie printr-o serie de exerciții practice si discuții pe baza lor.

Munca la spectacol a inceput din primavara, prin adaptarea temelor si universului propus de Dennis Kelly la realitatea Romaniei anului 2024, iar repetițiile au inceput in vara. Spectacolul a luat in final forma unui thriller psihologic ce reflecta realitațile autohtone si exploreaza intr-un mod cat mai actual si transparent teme precum legaturile familiale, rasismul, abandonul si solidaritatea in fața adversitaților.

„Piesa in sine este puternica, plina de tensiune si exploreaza teme dificile, iar acest lucru a necesitat o abordare emoționala profunda. E un rol destul de diferit fața de tot ce am facut pana acum, personajul meu este unul care trebuie sa navigheze prin situații extreme, confruntandu-se cu dileme morale si frici adanci. Iar procesul de lucru pentru a ajunge la ceea ce publicul a putut vedea a fost unul intens, dar pe care nu-l regret catusi de puțin.”, a declarat Iulia Neacsu despre experiența ORFANI. „Și personajul meu este unul foarte complex, vine la pachet cu multe elemente pe care le regasim in personaje-cheie din dramaturgie, inclusiv Hamlet. Provocarea a fost sa gasesc elemente concrete care sa-l aduca foarte aproape de lumea de azi, care sa-l faca sa fie usor de tradus publicului din Romania lui 2024, fara a-i pierde esența si originea. Din fericire am avut mediul oportun si toate parghiile de a face asta, iar dupa reacțiile publicului a fost un pariu pe care l-am castigat.”, a spus Șerban Ghilvaci. „Iar spre deosebire de producțiile mari, cu foarte multe personaje, aici am avut ocazia sa lucram in profunzime la fiecare scena. A fost o experiența foarte intensa, una dintre cele mai frumoase si relevante colaborari de pana acum.”, a completat Robert Oprea.

Ultima reprezentație din aceasta toamna a avut loc la finalul saptamanii trecute, in spațiul intim al teatrului independent În Culise. Echipa proiectului planuieste sa continue in 2025 traseul itinerant al spectacolului, sperand sa ajunga in mai multe orase din țara. „Ne dorim sa gasim acestui spectacol, care momentan este itinerant, si o casa permanenta si constanta. Pentru ca este un spectacol curajos, care nu se ascunde dupa deget. Cred ca mai ales in ziua de azi este foarte ofertant sa urmarim traseul de la victima la agresor, intr-o societate tot mai polarizata, care ne modeleaza pe fiecare dintre noi in acest sens. Mi-a placut in toate spectacolele Laurei felul in care reuseste sa devoaleze nuanțele psihologiei personajelor sale, sa te apropie din punct de vedere uman de ele, fara a le oferi totusi justificari facile.”, a declarat Oana Furdea, Project Manager al proiectului.

Mai multe noutați despre oportunitațile urmatoarelor reprezentații vor fi postate pe paginile de Facebook si Instagram ale comunitații creative Wickenarium, inființata de Laura Ducu pentru a aduce laolalta proiectele artistice (teatru, film, instalații imersive) dezvoltate de ea.

***

Urbandada este o asociație inființata in scopul promovarii filmului, artei si culturii contemporane, precum si al susținerii educației si formarii profesionale si artistice a comunitații locale. Printre proiectele derulate sub umbrela asociației se numara programul de film de la Cinema Arta Arad, programul de educație cinematografica A New Me, workshop-urile „Atelier de film” si coordonarea Cinematografului Union din Bucuresti.

***

Urmariți detalii despre evoluția proiectului pe Facebook | Instagram ORFANI este un proiect al Asociației Urbandada, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabila de conținutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finanțarii.

Parteneri: ARTHUBx, Creart, Teatrelli, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiesti, Teatrul În Culise

Parteneri media: RaMetropolis, dio Romania Cultural, Adevarul de Weekend, Revista BIZ, Haute Culture, Zile si Nopți, Observator Cultural, Scena9, Școala9, IQAds, Ziarul LiterNet, HAPP.ro, AndreeaVerde.com, MunteanuRecomanda, #DeMilioane, SuntParinte.ro


*Photocredit: Lavinia Cioaca

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu