characters characters

Sondaj despre invatamantul romanesc: temele sunt un factor de stres, iar programele scolare prea incarcate

13 noiembrie 2018    |   959 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sondaj invatamantul romanesc
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a realizat un sondaj de opinie referitor la invatamantul romanesc. Sondajul a aratat ca temele pentru acasa raman in continuare un motiv de stres pentru elevi, programele scolare sunt considerate prea incarcate, iar dotarile scolilor, insuficiente.

La sondaj au participat 1053 de persoane, dintre care 64,3% cadre ddiactice, 35,8% parinti si 7,8% elevi. Sondajul a fost realizat online, in perioada iulie-octombrie 2018.

Potrivit comunicatului de presa eliberat de FSLI, 90% dintre respondenti sunt de parere ca programele scolare nu sunt adaptate cerintelor de pe piata muncii si nevoilor sociale.

Citeste si:

Parintii tineri, cei mai nemultumiti de sistemul de invatamant romanesc

Monitorul educatiei si formarii 2018. Romania, pe ultimul loc in ceea ce priveste educatia


In afara de materiile deja studiate la scoala, participantii la sondaj au declarat ca ar trebui sa fie introduse unele noi, precum: educatie pentru sanatate, educatie sexuala, antreprenoriat, public speaking, educatie financiara, dezvoltare personala sau gestionarea emotiilor.

sondaj invatamant romanesc

In ceea ce priveste dificultatile pe care le intampina copiii la scoala in timpul orelor, peste 70% dintre participanti au mentionat lipsa dotarilor din scoli. Aproximativ 60% dintre respondenti considera ca in clase sunt prea multi elevi, iar 53% sustin ca lectiile contin prea putine exercitii aplicative.

60% dintre respondenti au declarat ca nu au participat la lectii predate cu ajutorul tehnologiei. Cei care au beneficiat de avantajele tehnologiei la clasa, au folosit: tabla interactiva, videoproiector si softuri educationale pentru diverse materii scolare.

Cand vine vorba de temele pentru acasa si stresul pe care acesta il produc elevilor si profesorilor, parerile sunt impartite: 50% dintre participantii la sondaj au raspuns ca acestea sunt un factor de stres, iar cealalta jumatate a raspuns negativ. O parte dintre participanti la sondaj au fost de acord cu ideea ca temele sa fie inlocuite cu activitati practice.

Pentru cei mai multi dintre respondenti, scoala inseamna: educatie, loc de munca, viitor, stres.


*Sursa foto: Facebook/FSLI

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu