characters characters

Somnul si sanatatea emotionala a copiilor

Copiii au mai multe probleme emotionala daca nu dorm destul

24 februarie 2020    |   1668 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

somnul si sanatatea emotionala a copiilor
Stim ca somnul in general este important pentru dezvoltarea copiilor, dar stim mai putine despre ce pierd copiii care adorm tarziu in mod frecvent. Somnul insuficient poate duce la performante cognitive scazute, la comportamente impulsive, simptome depresive si de anxietate.

Citeste si:

Sanatatea emotionala in copilarie, esentiala pentru fericirea la maturitate

Copiii care dorm dupa-amiaza au rezultate mai bune la scoala


Somnul ajuta la reorganizarea circuitelor cerebrale in mod activ, iar acest lucru inseamna ca somnul este etrem de important in copilarie, cand creierul se dezvolta si se reorganizeaza rapid.

Un studiu realizat pe 11 000 de copii cu varsta cuprinsa intre 9 si 11 ani arata ca exista o legatura intre performante cognitive scazute, simptome depresive si de anxietate si somnul insuficient.

Efectele somnului insuficient se vad si ani mai tarziu, in dezvoltarea copiilor, printr-un volum mai mic al creierului, in special in cortexul orbitofrontal, prefrontal si temporal.

Autorii studiului declara: „Intre 6 si 12 ani, copiilor li se recomanda in medie intre 9 si 12 ore de somn pe noapte. Cu toate acestea, perturbarile somnului copiilor si adolescentilor sunt frecvente in intreaga lumea, deoarece responsabilitatile scolare si sociale devin din ce in ce mai complexe, iar timpul petrecut in fata ecranelor de catre copii creste.”.

Un studiu recent arata ca aproximativ 60% dintre adolescentii americani dorm mai putin de 8 ore pe noapte in timpul saptamanii.

„Rezultatele noastre arata ca problemele de comportament ale copiilor care dorm mai putin de 7 ore pe noapte sunt cu 53% mai multe decat ale copiilor care dorm intre 9 si 11 ore pe noapte. Rezultatele cognitive ale copiilor care dorm mai putin de 7 ore pe noapte au fost mai scazute in medie cu 7,8% decat ale copiilor care dorm intre 9 si 11 ore pe noapte. Aceste rezultate subliniaza importanta somnului atat pentru dezvoltarea cognitiva, cat si pentru sanatatea emotionala a copiilor.”, arata autorii studiului.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu