characters characters

Studiu. Sentimentul de siguranta la scoala este mai important pentru rezultatele scolare decat abilitatile intelectuale

09 septembrie 2019    |   1126 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

siguranta in scoala si rezultatele scolare
Incepem un nou an scolar cu sperante si obiective legate de rezultatele scolare ale copiilor (calificative, note, performante la examene), crezand ca cel mai important aspect in aceasta situatie este motivatia pentru invatare si efortul depus de copii.

Un alt factor important in succesul scolar este insa sentimentul de siguranta (fizica si emotionala) pe care il traiesc copiii la scoala.

Citeste si:

Bullying-ul sau hartuirea la scoala. Cum pot interveni profesorii

Cum se pot simti copiii in siguranta din punct de vedere emotional in sala de clasa


Un studiu realizat in Canada arata ca liceenii care se simt mai putin in siguranta la scoala au un potential de invatare mai scazut si mai multe probleme emotionale. Autorii au studiat felul in care nesiguranta la scoala afecteaza implicarea copiilor in activitatea din clasa si daca aceasta este asociata cu simptome de depresie si comportament agresiv.

Rezultatele au aratat ca violenta in scoala si sentimentul de nesiguranta contribuie la simptome de depresie in randul elevilor, afectandu-le astfel capacitatea de invatare.

„Elevii care se simt in siguranta sunt mai atenti si mai eficienti la ore. De asemenea, ei au mai putine simptome de depresie, precum tristetea sau incapcitatea de a se bucura de diverse lucruri. Atentia si implicarea elevilor la ore poate contribui la succesul academic mai mult decat abilitatile intelectuale ale copiilor, precum cele matematice sau de citire.”, arata unul dintre autori.

Violenta la scoala si hartuirea intre elevi explica doar o parte din sentimentul de nesiguranta trait de elevi. Studii anterioare arata ca elevii care traiesc in saracie sau in cartiere periculoase tind sa se simta mai putin in siguranta si la scoala, aducand cu ei la scoala temerile care ii urmaresc acasa. Caracteristicile fizice ale mediului scolar sunt de asemenea importante: locul unde este situata scoala, aspectul acesteia sau prezenta spatiilor verzi in apropiere pot influenta nivelul de siguranta trait de copii.

Autorii arata ca aceste rezultate sunt importante pentru profesori, care pot incerca sa ii faca pe copii sa se simta mai in siguranta la scoala si pentru parinti, care se pot implica in activitati si interventii care sa imbunatateasca mediul scolar.

Sursa: Sciencedaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu