characters characters

Se cere demiterea ministrului educatiei, Ecaterina Andronescu

18 septembrie 2009    |   862 vizualizări
 

Premierul Emil Boc a declarat, referindu-se la solicitarile privind demiterea ministrului educatiei, ca remanierile se fac, nu se discuta, iar in ceea ce priveste Legea Educatiei sustine ca si-a asumat raspunderea pe forma aprobata in Guvern, corelarea articolelor fiind un aspect administrativ.
Premierul Emil Boc a declarat, referindu-se la solicitarile privind demiterea ministrului educatiei, ca remanierile se fac, nu se discuta, iar in ceea ce priveste Legea Educatiei sustine ca si-a asumat raspunderea pe forma aprobata in Guvern, corelarea articolelor fiind un aspect administrativ.

 

"Raspunsul meu este acelasi in privinta remanierilor, pe care l-am dat de fiecare data. Remanierile se fac, nu se discuta, si sunt apreciate la timpul si la momentul potrivit, in urma evaluarilor pe care prim-ministrul le face", a declarat Boc la Roma, intrebat daca va da curs solicitarii privind demiterea Ecaterinei Andronescu pentru emiterea ordinului potrivit caruia ministrul Educatiei poate numi directorii de scoli.
Referitor la neincluderea in Legea educatiei a amendamentului potrivit caruia demnitarii nu pot ocupa functii de conducere in universitati, seful Executivului a precizat ca, daca exista probleme "tehnice" privind necorelarea unor articole, acestea tin de personalul administrativ, insa singura forma acceptata a Legii Educatiei este cea aprobata de Guvern si trimisa la Parlament.

 

"Guvernul si-a angajat raspunderea pe Legea educatiei asa cum a fost ea aprobata in Guvern si trimisa la Parlament. Aceasta este legea pe care Guvernul a pus-o la dispozitie pentru ca cei in cauza sa initieze, daca doresc, procedura de sesizare a CCR sau alte proceduri, si la aceasta lege ne referim", a adaugat Boc.
 
 

 
"Repet, pe aceasta Lege Guvernul si-a asumat raspunderea, asa cum este ea la Parlament", a precizat Boc, desi forma postata pe pagina de internet a Legislativului nu contine amendamentul respectiv.
De altfel, Legea educatiei nationale nu mai putea fi accesata joi dupa-amiaza pe site-ul Guvernului, astfel ca, in loc sa fie deschis acest document, se deschide Legea salarizarii unitare.

 

Persoanele care ocupa o functie de demnitate publica nu pot exercita niciuna dintre functiile de conducere in cadrul universitatilor si trebuie sa aleaga intre cele doua calitati, anuntase, luni, purtatorul de cuvant al Guvernului.
Cu toate acestea, in Legea pentru care Guvernul si-a asumat marti raspunderea si care a fost transmisa Parlamentului, fiind publicata pe site-ul Camerei Deputatilor cu mentiunea "Forma initiatorului modificata si completata ca urmare a includerii amendamentelor acceptate", nu se regaseste aceasta prevedere cu referire la conducatorii universitatilor.

 

Singura rezerva din lege, referitor la invatamantul superior, ii priveste pe membrii Consiliului Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS). "Calitatea de membru in Consiliul ARACIS este incompatibila cu exercitarea functiei de demnitate publica sau a functiei de rector", se arata in text.
In varianta publicata joi pe site-ul Guvernului, prevederea privind incompatibilitatile era inclusa, aparand in cadrul art. 251, intitulat "Incompatibilitati", alin 5. In textul transmis Parlamentului, art. 251 are 4 alineate.
 
 

 
 
Liberalii au cerut joi demisia de urgenta a premierului Emil Boc pe motiv ca ar fi modificat Legea educatiei,ulterior angajarii raspunderii in Parlament,fapt care ar fi dovedit de diferentele care exista intre textul de pe site-ul Guvernului si cel de pe site-ul Camerei, distribuit pe CD-uri parlamentarilor.
"PNL cere premierului Boc sa plece de urgenta de la Palatul Victoria cu tot cabinetul sau de amatori, pentru incalcarea grosolana a tuturor legilor si regulilor care formeaza statul de drept. PNL sesizeaza un fapt incredibil si fara precedent in statele democratice - dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea pe o forma a proiectului de Lege a Educatiei Nationale, ea a fost modificata ulterior!", sustin liberalii.
Potrivit comunicatului PNL, in timp ce pe site-ul Camerei Deputatilor si pe CD-urile inmanate tuturor parlamentarilor Legea Educatiei are 336 de articole, in varianta de pe site-ul Guvernului are 331 de articole.

 

Liderul deputatilor democrat-liberali, Mircea Toader, a anuntat joi ca va cere primului-ministru Emil Boc demiterea ministrului Educatiei, Ecaterina Andonescu, din cauza unui ordin pe care aceasta l-ar fi semnat, ordin prin care numirile directorilor interimari de scoli se fac de catre minister.
"La o zi dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea educatiei nationale, Ecaterina Andronescu si-a permis sa dea un ordin care supercentralizeaza decizia in invatamant, prin care directorul este numit de ministru, incalcand chiar legea actuala in vigoare, dupa care directorii sunt numiti de catre inspectoratele scolare judetene. Ordinul este complet in afara spiritului gandit la Guvern si in coalitie", a declarat, joi, Mircea Toader, in cadrul unei conferinte de presa.

 

Toader intentioneaza sa-i ceara premierului Boc revocarea din functie a lui Andronescu, invocand faptul ca aceasta s-ar fi opus sistematic reformarii sistemului si a emis un ordin, la o zi dupa asumarea raspunderii pe Legea educatiei, ce contravine flagrant prevederilor acesteia. "Eu cred ca Ecaterina Andronescu nu poate sa faca reforma (...) Eu cer, in mod concret, schimbarea ministrului. Este parerea mea si a multor colegi din partid", a spus Toader.


Sursa:www.agenda.ro

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu