characters characters

”Scrisori catre viitori oameni de stiinta” – o noua initiativa a Romanian Science Festival

02 iunie 2021    |   793 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

scrisori catre oameni de stiinta
Romanian Science Festival lanseaza o noua initiativa care sa aduca elevii mai aproape de stiinte. „Scrisori catre viitori oameni de stiinta” este un program care doreste sa conecteze elevi care provin din toate mediile sociale, cu oameni de stiinta. Prin aceasta noua initiativa, organizatorii isi propun sa contureze mai bine imaginea unui om de stiinta adevarat, sa aduca informatii despre cum poti deveni un om de stiinta sau cercetator, cu ce se ocupa un om de stiinta, ce este cercetarea si sa incurajeze elevii spre viitoare cariere in domeniile STEM. Prin interactiunea directa cu romani cercetatori din diaspora si din Romania, elevii vor forma o legatura autentica care va reduce preconceptiile si stereotipurile existente despre ce inseamna o cariera in domeniul stiintific si va oferi o imagine cat se poate de vasta a diferitelor optiuni de cariera specifice fiecarei discipline STEM. O astfel de experienta poate sa motiveze copiii sa devina interesati in viitoare cariere stiintifice.

Initiatorul acestui program este Dr. Oana Truica, Cercetator in Biotehnologie, cu doctoratul la Universitatea Babes-Bolyai si mentor in cadrul Romanian Science Festival, care in prezent lucreaza in domeniu in Chicago. Oana este implicata intr-o initiativa similara in SUA si s-a gandit ca ar fi benefic si pentru copiii din Romania sa aiba o experienta similara.

„Aceasta initiativa are doua elemente inovative. In primul rand, pune accentul pe mentoratul dintre cercetator si elevi. La RSF credem ca stiinta trebuie sa fie pentru toti. De prea multe ori disciplinele stiintifice par inaccesibile copiilor. Dar daca ai sansa ca cineva sa iti povesteasca cu pasiune despre o cariera in aceasta directie s-ar putea sa fie un moment definitoriu pentru viitorul tau. Al doilea element inovativ este ca acest mentorat are loc prin intermediul corespondentei clasice scrisa de mana. In era emailurilor si a retelelor de socializare, prea putine ocazii mai avem sa ne exprimam gandurile cu stiloul in mana. Initiativa doreste sa starneasca interesul copiilor fata de aceasta practica uitata de ceva vreme.” - a declarat, Dr. Oana Truica, initiatoarea acestui program din cadrul RSF.

Romanian Science Festival isi doreste sa ofere elevilor oportunitati pentru a descoperi stiintele si modele pentru a urma o cariera in domeniile STEM.

CUM SE VA DESFASURA PROGRAMUL

Romanian Science Festival invita profesorii de stiinte sau dirigintii sa inscrie o clasa intreaga pentru a lua parte la aceasta initiativa. Organizatorii vor selecta in prima faza 3 clase participante dintre cele care aplica la program.

Profesorii participanti vor facilita experienta unica a elevilor de a interactiona direct prin intermediul scrisorilor cu oameni de stiinta care au o cariera exceptionala in domeniile STEM. Organizatorii vor asigura ca perechea elev-cercetator astfel formata sa fie una compatibila din perspectiva intereselor comune.

Romanian Science Festival este o comunitate de peste 100 de cercetatori si oameni de stiinta, majoritate din diaspora academica, dar nu numai. Astfel ca fiecare cercetator participant la program va schimba cel mult 4 scrisori cu elevul atribuit in cursul anului scolar 2021-2022. Prin intermediul scrisorilor, mentorul RSF va incerca timp de un an sa starneasca interesul elevului pentru o anumita disciplina stiintifica sau sa ii dea sfaturi de cariera.

CUM SA PARTICIPI LA PROGRAM

Pentru a face parte din programul „Scrisoare pentru viitori oameni de stiinta”, un profesor de stiinta sau un diriginte trebuie sa inscrie o clasa intreaga. Aplicatia consta in completarea formularului de la acest link https://forms.gle/FQ948xBXmbjSBnVb9 pana pe 30 IUNIE. Astfel ca, in septembrie cand incepe scoala, schimbul de corespondenta va demara.

Despre Romanian Science Festival

Romanian Science Festival a luat fiinta in 2019 in urma a doua proiecte pilot de promovare a stiintelor care au avut loc in trei orase: Baia Mare, Pitesti si Timisoara. In prezent RSF este o comunitate de peste 100 de mentori care demareaza si se implica in diferite initiative cu scopul de a face disciplinele stiintifice mai accesibile elevilor. In ultimii doi ani, mentorii RSF au reusit sa aduca stiintele in multe comunitati scolare din toate colturile tarii, astfel expunand direct peste 100.000 de elevi la continut stiintific intr-un mod interactiv si accesibil prin diferite actiuni, programe online si evenimente. Elementul cheie al RSF este comunitatea de mentori formata din cercetatori romani din diaspora academica, astfel construind legatura dintre expertiza romaneasca exceptionala cu mediul educational din Romania.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu