characters characters

Scolile se vor inchide in zilele de concediu fara plata, avertizeaza sindicalistii din educatie

13 noiembrie 2009    |   663 vizualizări
Sindicalistii din invatamant au refuzat, vineri, sa participe la discutiile de la Ministerulu Educatiei pentru a stabili calendarul concediilor fara plata, iar daca salariile profesorilor vor fi totusi diminuate, atunci scolile se vor inchide in zilele neplatite, au declarat acestia pentru NewsIn.

In zilele de concediu fara plata, indiferent cand vor fi acestea luate, cadrele didactice nu vor merge la scoala, au spus reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale (FEN)si ai Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Federatia Educatiei Nationale considera ca, din moment ce reprezentantii Executivului s-au angajat, in luna mai, sa asigure integral fondurile necesare cheltuielilor de personal din invatamant pentru tot anul 2009, este "treaba Guvernului sa asigure fondurile pentru salarii si sa nu aplice legea referitoare la zilele neplatite".

FEN considera ca aplicarea in sistemul educational a preederilor articolului 10 din legea privind zilele neplatite nu este oportuna deoarece economiile facute la bugetul educatiei prin neaplicarea legii privind cresterile salariale (221/2008), prin rectificarile negative care au vizat domeniul si prin reducerea a peste 19.000 de posturi depasesc cu mult cota de reduceri a cheltuielilor care ar reveni acestui dimeniu bugetar. Reprezentantii sindicatului adauga ca FEN nu poate admite ca, inca o data, educatia sa suporte tot greul si pentru altii.

"Din punctul de vedere al FEN negocierea s-a purtat la 6 mai, cand reprezentantii Guvernului s-au angajat sa asigure integral fondurile necesare cheltuielilor de personal din invatamant pentru tot anul 2009. Nu putem sa mai revenim asupra acestui aspect. Este treaba Guvernului si a primul ministru sa asigure fondurile pentru salarii si sa nu aplice Legea 329/2009 pentru salariatii din invatamant. Prin aplicarea concediului fara plata elevilor si studentilor li se incalca dreptul fundamental la educatie. In plus, programa scolara nu mai poate fi parcursa in totalitate afectand astfel grav elevii care vor sustine examene la sfarsitul acestui an scolar. In consecinta, cerem Executivului sa caute in alte zone solutii pentru realizarea economiilor bugetare fara afectarea scolii", a declarat Teodor Firtonea, presedinte executiv FEN.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat luni ca, in perioada ramasa pana la finalul acestui an, bugetarii mai pot lua cel mult opt zile de concediu fara plata, respectiv cate patru zile in noiembrie si decembrie, urmand ca statul sa economiseasca 80% din suma propusa initial, de 1,6 miliarde de lei.


Sursa: www.romanialibera.ro

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • mosneag angela
    mosneag angela    13.11.2009 - 19:45
    din pacate suntem asi in a complica lucrurile si asa incalcite;daca era inevitabila masura asta de criza (vai de ea masura ) puteau sa nu mai tegiverseze,sa o aplice in vacanta de vara, pentru a nu perturba cursurile elevilor...naucim de tot copiii, care si asa sunt cobaii masurilor inteligente schimbate mereu in defavoarea lor.Cand Marga a inceput reforma invatamantului romanesc am sperat pentru copilul meu intr-o maniera pozitiva, insa din pacate ne invartim mereu dupa coada, avem un sistem socant de invatamant, aproape in intregime teoretizare. Vorbim de competente si scoala le traduce mereu in cat trebuie sa stie, uneori notiuni cu care nu se mai intalnesc in viata, cand in fond ar trebui sa traduca in cum stie sa faca, sa vieze si sa patrunda!Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat un copil inteligent, cu spirit critic si lucid, care la 14 ani este capabil sa aleaga doar fatada corecta a citadelei care se doreste a fi scoala!
  • Mihalache Romica
    Mihalache Romica    13.11.2009 - 16:30
    Si copiii ce vor face in zilele in care se preconizeaza sa se inchida scolile?
  • marinescu arina
    marinescu arina    13.11.2009 - 14:38
    Da , este foarte pertinenta observatia!S-au tot facut economii in acest domeniu pe seama ''cadrelor didactice'' care si asa muncesc , dar munca nu le este apreciata tocmai de cei care daca au ujuns sa isi definitiveze studiile inalte, au ajuns datorita devotamentului unor oameni care au facut din profesia de dascal un tel in viata.