characters characters

Scoala emotiilor pentru copiii „speciali”

07 decembrie 2009    |   1331 vizualizări
Micutii cu deficit de atentie, cu autism, dar si cei depresivi pot fi consiliati gratuit de specialisti intr-un nou centru din Bucuresti.
Acasa, copiii sunt invatati cum sa se poarte, iar aceasta educatie e numita reprezentativ „cei sapte ani de-acasa”. La scoala, cei mici primesc multe notiuni de cultura generala.

In primul Centru de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii (CEECC), inaugurat saptamana trecuta in Capitala, de Fundatia Salvati Copiii, prichindeii primesc o lectie si mai importanta - aceea de a se simti bine in pielea lor si de a se descurca in viata.

Parintii care au pusti cu deficit de atentie (ADHD), agresivi, anxiosi, depresivi sau autisti pot apela de a cum, gratuit, la cei 12 specialisti ai centrului aflat in Capitala: psihiatri, psihologi, logopezi, asistente medicale, psihopedagogi. Astfel, nu trebuie sa mai bata pe la usile spitalelor in cautarea unui specialist care sa-i ajute contra cost.
 
Cu desene pe pereti si jucarii nu prea multe, ca sa nu le distraga atentia, prichindeii sunt primiti la centrul din Bd. Unirii, nr. 43-45, intr-un spatiu prietenos. Iar specialistii ii fac sa simta ca vorbesc cu un frate mai mare.
 
Cu ce gresesc parintii

„Vreau sa fie un copil normal, ca toti ceilalti”, spune o mamica tanara, urmarindu- si pustiul blond care se invarte prin camera dupa jucarii. „Il rog sa-mi aduca ceva si nu vrea, nu ma asculta si parca nu ma intelege”, mai spune mamica, framantandu-si mainile in fata psihologului.

„Copiii il izoleaza. Stiu ca uneori, cand e provocat, ajunge si la im branceli, dar, la sedinta, a venit o mamica si a spus ca e obraznic si nu-l mai lasa pe copilul ei sa se joace cu al meu”, povesteste femeia.

Baietelul ei sufera de retard usor recuperabil si este deja la a treia sedinta de evaluare la CEECC. „Multi parinti vin la noi si ne intreaba cu ce au gresit. Unii nu apeleaza la noi pentru ca refuza sa creada ca ar avea copilul «nebun». Asta si pentru ca se confunda notiunea de tulburari mentale usoare cu cea de tulburari psihiatrice. (...) Noi facem mai multe sedinte de evaluare, la inceput cu parintii, apoi cu copiii, si stabilim planul de actiune”, explica Andrei Chiscu, unul dintre psihologii centrului.



Chiar daca in majoritatea cazurilor parintii nu gresesc cu nimic, asupra unui copil se pot rasfrange fobiile celor mari. Echipa de la Centru isi „recruteaza” copiii cu probleme
din scoli si gradinite. Si parintii pot apela gratuit la serviciile lor (de evaluare clinica, psihiatrica si psihologica, consiliere si psihoterapie in dividuala pentru copii si parinti sau de grup pentru adolescenti).

In plus, „clientii” nu sunt legati de sediul Centrului: specialistii merg peste tot unde e nevoie de ei. Mai au insa de luptat cu mentalitatea: daca in alte tari exista deja o traditie a consilierii psihologice, in tara noastra, de multe ori, o tulburare emotionala pare a fi o problema demna doar de „spitalul de psihiatrie”.

In Romania exista 13 centre comunitare de sanatate mentala in care un copil cu probleme de anxietate sau ADHD poate primi medicatie si spitalizare, dar nu si consiliere.
 
„In timp, speram sa transferam acest serviciu al centrului si in sistemul public. Acum, cei de la Casa de Asigurari de Sanatate platesc tratamentul psihologic doar daca e vorba despre medicatie. Nu recunosc consilierea ca tratament”, arata Domnica Petrovai, consultant al Centrului National de Sanatate Mentala din Ministerul Sanatatii.

STUDII


20% dintre pustii romani au probleme emotionale
•    Cu toate ca nu exista statistici oficiale despre situatia copiilor din tara, potrivit ultimelor statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 20% dintre pustii sufera de tulburari mentale.
•    Aplicat in Romania, raportul arata ca aproximativ 900.000 de micuti ar avea tulburari de anxietate, ADHD, depresie clinica, tulburari de conduita, schizofrenie sau autism.
Pentru a veni in ajutorul Ministerului Sanatatii, aflat in deficit de personal care sa ajute la tratarea unor astfel de afectiuni, in cadrul CEECC se vor organiza si cursuri pentru medici de familie, psihiatri, asistente medicale, pentru profesori si educatori sau asistentii sociali, care vor putea „perpetua” buna practica din cadrul centrului in mediile lor de lucru.
 
 
Proiectul este realizat de Fundatia Salvati Copiii din Romania, in colaborare cu cea omonima din Norvegia si cu ajutor de la BCR Romania, care a oferit pro bono sediul pentru o perioada de zece ani. Spre deosebire de Romania, in Norvegia exista deja din anul 2007 centre care aduna in aceeasi cladire specialisti din mai multe domenii.

„Centrele noastre sunt axate pe cazurile de violenta domestica si abuzul sexual, dar este important ca lumea sa gaseasca toti specialistii intr-un singur loc”, a specificat Towe Wang, director executiv Salvati Copiii Norvegia.

Sursa: www.evz.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu