characters characters

Saracia si bogatia, cauze ale abandonului scolar

08 ianuarie 2010    |   632 vizualizări
 

Saracia este principala cauza a abandonului scolar in Bihor.

Copiii saraci se roaga sa poata merge la scoala, in timp ce unii copii instariti o ignora.

Conform studiului efectuat de Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) Bihor, 481 de elevi au abandonat scoala inca inainte de a se incheia primul semestru al anului in curs. Dintre acestia, 255 sunt baieti si 226, fete.

"Studiul a fost efectuat pentru invatamantul obligatoriu. Ne-au interesat absenteismul si abandonul scolar pe anul in curs, precum si cauzele care au determinat fenomenul. Din datele furnizate de scoli a rezultat ca 481 de elevi din Bihor au abandonat deja scoala. Abia la finele anului scolar vom putea sti cu exactitate care este rata abandonului in anul scolar 2009-2010", a declarat profesorul sociolog Rares Crisan, de la CJRAE Bihor.
 

"Nivelul socio-economic scazut al familiei, nivelul de scolarizare modest, indiferenta fata de scoala a copilului si a parintelui, slaba motivatie a copilului pentru activitatile din scoala.” In timp ce pentru copiii sarmani scoala este un lux si unica modalitate de a infrange saracia, pentru unii copii care provin dintr-un mediu bogat si cu un grad mare de libertate, scoala este militarie curata. Astfel, copiii bogati aleg in locul scolii cluburile, cafenelele, salile de jocuri electronice, salile de internet", a declarat Simina Morar, directorul CJRAE Bihor.

 

"Daca ar fi sa facem un clasament al abandonului scolar pe nivele de invatamant, cei mai multi care au abandonat scoala se afla in ciclurile primar si gimnazial (clasele IV-VIII) dar si liceal (clasa a IX-a)", afirma Morar. Aceasta a subliniat ca cel mai mare abandon scolar este intalnit in mediul rural, pentru ca aici copiii sunt nevoiti sa inceapa scoala vietii. "In loc sa mearga la scoala, copiii sunt retinuti la muncile prin gospodarie. Unii sunt retinuti de la scoala pentru ca trebuie sa ingrijeasca de copiii mai mici sau sa ingrijeasca de animale, sa participe la muncile campului", a mai spus Simina Morar. Pe langa cazurile de acest fel exista si cazuri in care parintii nu au bani pentru a-si pregati copiii pentru scoala.

 

"Avem o multime de astfel de cazuri in scolile in care predau. Parintii nu au un serviciu stabil si nu reusesc sa le asigure copiilor strictul necesar", a declarat Madalina Taut, profesoara la scoala "Lucretia Suciu" din Oradea.

 


Potrivit juristului Sebastian Hebristean, referent la Compartimentul Retea scolara din cadrul Inspectoratului scolar Judetean Bihor, in anul scolar 2008/2009, 422 de elevi au abandonat scoala, iar in anul scolar 2007/2008, la nivelul judetului Bihor au abandonat scoala 362 de elevi.


Sursa: www.romanialibera.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu