characters characters

A inceput Saptamana Mondiala a Alaptarii 2019

01 august 2019    |   771 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

Saptamana mondiala a Alaptarii 2019
Saptamana Mondiala a Alaptarii este sarbatorita incepand de azi pana pe 7 august, pentru a promova la nivel global importanta alaptarii.

Alaptarea reduce morbiditatea si mortalitatea maternala si infantila. Copiii alaptati au un nivel mai ridicat de inteligenta, iar alegerea de a nu alapta bebelusul rezulta in pierderi economice de aproximativ 303 miliarde de dolari pe an. Alaptarea ar trebui vazuta ca una dintre cele mai bune investitii in ceea ce priveste salvarea vietilor omenesti si imbunatatirea sanatatii, dar si in privinta dezvoltarii sociale si economice a indivizilor si natiunilor.

Citeste si:

Alaptarea in perioada diversificarii

Cum faci fata responsabilitatii de a ingriji nou-nascutul


In ciuda recomandarilor internationale, doar 40% dintre bebelusii cu varsta sub 6 luni sunt alaptati exclusiv si doar 45% dintre ei continua sa fie alaptati pana la 2 ani.

Pentru a sustine alaptarea pe toata perioada recomandata, este nevoie ca parintii sa primeasca sprijin la locul de munca. La nivel global, intoarcerea mamei la serviciu este unul dintre principalele motive pentru incetarea timpurie a alaptarii. In plus, mai mult de 830 milioane de femei angajate nu primesc sprijin suficient dupa nasterea copilului.

Potrivit rapoartelor Organizatiei Internationale a Muncii, doar 78 din 170 tari ofera concediu de paternitate. Lipsa concediului de paternitate limiteaza timpul pe care tatii il petrec impreuna cu mamele si copiii dupa nastere. De asemenea, tatii sunt prea putin informati in legatura cu sprijinul pe care il pot oferi mamelor pentru alaptare.

Campania Saptamana Mondiala pentru Alaptare are ca scop evidentierea si corectarea inegalitatii de gen si protejarea, promovarea si sprijinul alaptarii la nivel global.

Daca urmeaza sa devii mama si vrei sa fii pregatita pentru alaptare, poti citi brosura informativa oferita de UNICEF, aici.

Costurile alegerii de a nu alapta

Studiile arata ca alaptarea are numeroase beneficii pentru sanatatea copiilor si mamelor si, indirect pentru dezvoltarea economica la nivel de tara.

Analiza Cost of Not Breastfeeding arata ca alaptarea care nu respecta recomandarile UNICEF si Organizatiei Mondiale pentru Sanatate este asociata cu:

  • 974 956 cazuri de obezitate aparute anual in randul copiilor
  • 595 379 decese cauzate de diaree si penumonie in randul copiilor cu varsta intre 6 luni si 5 ani 

In ceea ce priveste sanatatea femeilor, este estimat ca alaptarea are potentialul de a preveni 98 243 decese anuale cauzate de cancer ovarian, cancer mamari si diabet tip II.

Acest nivel de morbiditate si mortalitate se traduce in costuri globale pentru tratamente medicale de 1,1 miliarde dolari annual.

Cele mai mari costuri economice anuale asociate cu lipsa alaptarii sunt cele cognitive, estimate la 285,4 miliarde de dolari anual.

Sursa foto: WABA2019

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu