characters characters

Sanatos la pieptul mamei

Formare in alaptare si sprijin pentru mame - proiect SAMAS si UNICEF

12 aprilie 2021    |   896 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

sanatos la pieptul mamei
Bucuresti, 12 aprilie 2021
- 129 de asistenti medicali comunitari au urmat cursuri de formare in alaptare si au participat la webinarii informative in cadrul proiectului Sanatos la pieptul mamei, dezvoltat de Asociatia Samas si UNICEF. Imbinand informatiile medicale actualizate cu exercitiile practice si aplicarea imediata in teren a noilor cunostinte, asistentii medicali comunitari au oportunitatea de a creste calitatea ingrijirilor si de a imbunatati comunicarea cu cele peste 2.500 de mame cu copii sugari pe care le au in evidenta in comunitatile deservite.

In contextul in care Romania se afla pe primul loc in Europa la mortalitatea infantila si pe cel de-al doilea la numarul de mame minore , dar si in contextul actualei pandemii, procesul de educatie a tinerelor mame are o importanta strategica pentru sanatatea publica.

Eforturile profesionistilor din domeniul medical si din domeniul asistentei sociale nu isi pot atinge obiectivele finale de promovare si imbunatatire a sanatatii populatiei si de reducere a morbiditatii fara crearea unor deprinderi de viata sanatoasa in randul populatiei. Este bine cunoscut faptul ca primul an de viata are o importanta deosebita in dezvoltarea ulterioara a copilului si ca un element esential al acestui inceput de drum in viata il reprezinta hranirea corecta, respectiv alaptarea exclusiva in primele sase luni.

Pornind de la aceste premise, Asociatia SAMAS si Reprezentanta UNICEF in Romania deruleaza proiectul Sanatos la pieptul mamei, un program de informare si educatie medicala continua a cadrelor medicale (asistenti medicali comunitari, medici de familie si medici rezidenti in medicina de familie) si de informare a mamelor la nivel comunitar si in mai multe maternitati din tara, pe teme legate de alaptare sau de mentinerea lactatiei pe perioada in care exista contraindicatii medicale pentru alaptare, precum si despre subiecte privind igiena si ingrijirea bebelusului in primele luni de viata.

”Vrem sa le transmitem mamelor informatii corecte si actuale despre alaptare. Impreuna cu asistenti medicali comunitari, medici de familie si rezidenti in medicina de familie, precum si medici, asistente si moase din maternitati informam, educam si sprijinim mamele si familiile, astfel incat sa ia cele mai bune decizii pentru copiii lor. Un nou-nascut este cel mai sanatos la pieptul mamei” - spune Sinziana Ionita-Ciurez, Director Executiv al Asociatiei SAMAS.

„Prin proiectul Sanatos la pieptul mamei, continuam eforturile de a asigura nou-nascutilor un start bun in viata. Alaptarea este esentiala pentru starea de sanatate a copilului si pentru dezvoltarea sa emotionala, iar cercetarile au aratat ca rolul profesionistilor locali din domeniul medical in informarea si sustinerea mamelor este decisiv pentru promovarea si extinderea alaptarii”, a declarat si Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Programul cursurilor si inscrieri

129 de asistenti medicali comunitari din judetele Bacau, Neamt, Botosani, Suceava si Bistrita-Nasaud au participat deja in perioada februarie - aprilie 2021 la programul de formare. Persoanele interesate se pot inscrie pentru a primi informatii despre urmatoarele cursuri completand acest formular.

Formarea dureaza sapte saptamani, cuprinzand trei sesiuni de curs si o sesiune unu-la-unu cu trainerul dedicat. Absolventii programului de formare vor fi dotati cu o trusa esentiala in derularea activitatii de educatie si asistenta medicala in comunitate.

Webinariile destinate medicilor de familie si rezidentilor vor fi organizate in luna aprilie 2021, inscrierea fiind disponibila prin acest formular.

Parintii pot descarca de pe website-ul www.sanatoslapieptulmamei.ro materiale privind alaptare si ingrijirea corecta a bebelusului.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu