characters characters

Studiu Salvati Copiii. Cat a costat educatia in perioada scolii online

27 aprilie 2021    |   821 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

costurile educatiei in pandemie - studiu Salvati Copiii
Un studiu publicat de organizatia Salvati Copiii arata cum a fost afectat bugetul familiilor de invatarea online in perioada pandemiei:

  • 95% dintre parinti afirma ca au avut cheltuieli pentru scoala copiilor, in pandemie
  • Costul total mediu al parintilor pentru a sustine educatia este de 6.798 de lei, dupa insumarea cheltuielilor
  • Echipamentele pentru educatia online se traduc intr-un cost mediu de 5.800 de lei pe familie
  • Costul mediu pentru cei care acceseaza servicii de tip Scoala dupa scoala a fost de aproximativ 4.200 de lei, o valoare dubla comparativ cu anul 2018

In primul an de pandemie, cand scoala s-a derulat preponderent online, parintii din Romania estimeaza ca au platit, in medie, sensibil mai mult decat in 20181 pentru educatia copiilor lor. Costul mediu alocat serviciilor de tip Scoala dupa scoala s-a dublat, iar invatamantul derulat online a generat categorii noi de costuri, precum achizitia de laptop/tableta, telefon mobil sau echipamente periferice. Toate aceste echipamente se traduc intr-un cost mediu de 5.800 de lei pe familie.

Un procent covarsitor, 95% dintre parinti afirma ca au suportat costuri ascunse ale educatiei. Astfel, costul total mediu nepromptat (estimarea parintelui despre cat a costat educatia copilului intr-un interval de timp, fara a i se indica categorii de costuri) este de aproximativ 4.200 de lei, mai ridicat cu 1000 de lei decat cel estimat de parinti in 2018. Cheltuielile ajung insa la 6.798 de lei, dupa insumarea raspunsurilor privind cheltuieli specifice (meditatii, rechizite, manuale). Aproape jumatate dintre parinti au alocat peste 5.000 de lei educatiei copiilor, in conditiile in care scoala s-a desfasurat preponderent in online.

Top trei costuri in ordinea importantei percepute in calitatea educatiei este alcatuit din:

  • echipamente IT si manuale scolare
  • materiale igienico-sanitare
  • alimentatie.

Fondul clasei si al scolii, definite exclusiv ca prestatii obligatorii, nu scad ca incidenta, comparativ cu perioada pre-pandemica. Fondul scolii este o contributie obligatorie pentru 13% dintre parinti. Majoritatea celor care achita acest fond afirma ca nu primesc chitanta. În mod surprinzator, aceasta contributie a ramas, ca incidenta, la un nivel similar cu perioada pre-pandemica, in 2018 studiile Salvati Copiii estimand ca acest fond este obligatoriu pentru 13% dintre parinti.

Studiul a fost realizat online, cu participarea a 430 de parinti, in februarie 2021. Citeste raportul complet aici.

Sursa comunicat: SalvatiCopiii.ro


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu