characters characters

S-a dat startul vaccinarii in scoli

23 noiembrie 2009    |   510 vizualizări

De astazi, 110.000 de fetite din clasele a VI-a si a VII-a vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, cu acordul parintilor. In prima etapa a campaniei (23-30 noiembrie), va fi administrata cea dintai doza de vaccin. Urmatoarele doua doze vor fi inoculate in lunile ianuarie si mai 2010.


Potrivit unui sondaj realizat de Ministerul Sanatatii Publice, 52 la suta din parinti sunt de acord sa-si vaccineze fetitele impotriva Papillomavirusului uman, responsabil de aparitia cancerului de col uterin.


In cadrul campaniei, vaccinarea se va face in principal de catre medicii scolari. Parintii vor fi anuntati din vreme cu privire la ziua cand le va fi vaccinat copilul, astfel incat sa-si poata exprima acordul sau dezacordul cu privire la acest lucru.


Profil de siguranta din partea OMS
Doar jumatate din cele 220.000 de fetite de clasa a VI-a si a VII-a vor fi vaccinate in cadrul acestei campanii. Cele doua vaccinuri disponibile sunt Gardasil (Merck) si Cervarix (GSK).


„Ambele vaccinuri beneficiaza de un profil de siguranta din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ceea ce inseamna ca autoritatile internationale considera ca nu exista riscuri majore ale administrarii lor", mentioneaza medicul Cristina Crintea, purtatorul de cuvant al Centrului de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin.


In luna august 2009, OMS a reevaluat toate datele cu privire la cele doua vaccinuri, inclusiv efectele adverse raportate de cele 27 de tari in care a fost administrat vaccinul si a reconfirmat siguranta lor.


Fetitele vor fi evaluate si monitorizate

Potrivit specialistilor, niciun caz de reactii adverse severe (formarea cheagurilor de sange sau chiar decesul fetitelor) nu a fost confirmat de autoritati, cauzele fiind cu totul altele decat administrarea vaccinului.


Totusi, pentru a evita aparitia unor complicatii, in cadrul campaniei, medicii vor evalua mai intai starea de sanatate a fetitelor, asigurandu-se ca nu au stari febrile sau alergie la vreunul dintre componentele vaccinului (de exemplu, la oua).


„Efectele adverse ale ambelor vaccinuri sunt minore si sunt de intensitate mica sau medie. Este vorba de durere si de inrosire la locul injectarii, dar si de stari de greata, varsaturi, febra, ameteala, stari de lesin.
Medicii vor monitoriza starea fetitelor timp de o jumatate de ora dupa vaccinare", explica medicul Cristina Crintea.


Romania, locul I la cancerul de col

Tara noastra se situeaza pe primul loc in topul tarilor cu cele mai multe cazuri de cancer cervical (27,65 la 100.000), dar si cu cele mai multe decese din cauza cancerului de col uterin (13 la 100.000, de 6,3 ori mai multe decat media europeana).

www.adevarul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu