characters characters

Romania Educata 2018 – proiectul presedintelui a fost lansat in dezbatere publica

06 decembrie 2018    |   1101 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Romania Educata
Presedintele Romaniei a lansat ieri raportul Romania Educata, document care prezinta viziunea asupra educatiei din Romania pana in 2030, in doua scenarii diferite.

Diferentele dintre cele doua scenarii sunt rezumate in tabelul de mai jos:

Romania educata scenarii

Scenariul 1


Printre cele mai importante aspecte mentionate in document, se numara:


Pentru educatia anteprescolara:

  • propunerea de creare de crese si centre de zi in cadrul marilor companii, cu program prelungit
  • verificarea vaccinarii obligatorii a copiilor inscrisi in crese

Pentru invatamantul gimnazial:

  • introducerea „tezelor nationale standardizate semestriale, cu bareme de corectare clare, axate pe competentele cheie. Rezultatele tezelor vor fi avute in vedere in calculul mediei de repartizare a elevilor catre invatamantul secundar superior (liceu).”
  • propunerea ca „scolile e cu diferente semnificative intre notarea curenta la clasa si rezultatele lucrarilor scrise semestriale vor intra sub monitorizare, pentru a garanta corectitudinea evaluarilor si pentru a sprijini cadrele didactice in demersul de a-si imbunatati activitatea la clasa.”
  • propunerea ca elevii de clasa a VIII-a sa fie indrumati de catre consilierul scolar catre alegerea profilului de liceu potrivit, in urma unei evaluari psihologice. Rezultatul evaluarii este transmis elevului si parintilor acestuia.
  • Repartizarea elevilor la liceu „se face, pentru fiecare elev, in baza optiunilor exprimate de parinti si a mediei aritmetice formate din: 33% media probelor de la examenul final, 33% media tezelor nationale din gimnaziu si 33% media generaa in clasele V-VIII

Invatamantul liceal

  • Raportul descrie trei rute distincte: teoretica, vocationala (militar, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic) si profesionala.
  • Elevii se pot transfera intre cele trei filiere ale invatamantului liceal anual, in baza unor examene competitive, in functie de numarul de locuri existente inainte de atingerea capacitatii maxime de scolarizare. Testele vor permite inclusiv schimbarea anului de studiu (de exemplu, pierderea/ castigarea unui an) si vor fi deschise si elevilor care doresc sa „sara” un an de studiu in aceeasi filiera (indiferent de an), avand aceasta capacitate. Transferurile nu se pot face in clasa a IX-a sau dupa inceputul clasei a XII-a.
  • Finalizarea a trei ani in educatia profesionala sau a patru ani in cea vocationala/teoretica confera elevului o calificare de nivel 3 si acces direct pe piata muncii.

Elevii din educatia profesionala au trei optiuni la finalul clasei a XI-a:

a) continuarea studiilor in cadrul aceluiasi liceu (clasa a XII-a) pentru participarea la un bacalaureat aplicat, care le ofera apoi acces la calificari profesionale de nivel 5 (tertiar nonuniversitar) si 6 (licenta profesionala);

b) continuarea studiilor in cadrul aceluiasi liceu (clasa a XII-a) pentru a accede in educatia postliceala (calificare nivel 4);

c) inscrierea intr-un program de pregatire aditionala, cu durata de 1 an, derulat in cadrul unui colegiu/liceu teoretic pentru participarea la bacalaureatul teoretic.

Introducerea a doua tipuri de bacalaureat:

  • Bacalaureat teoretic pe baza de materii si continut disciplinar, pe care il pot sustine absolventii rutei teoretice sau absolventii rutei vocationale. El poate fi sustinut si de absolventii rutei profesionale care au urmat programul de pregatire aditionala. Bacalaureatul teoretic confera acces ulterior la ciclul de licenta pe filiera teoretica;
  • Bacalaureat aplicat care include un numar limitat de materii si probe de ucenicie specifice pentru filiera profesionala absolvita. El confera dreptul de acces ulterior la invatamantul tertiar non-universitar (colegii cu durata de 2 ani) si apoi la ciclul de licenta filiera profesionala (cu durata suplimentara de 1-2 ani)

In ambele tipuri de bacalaureat, elevii au posibilitatea de a alege o mare parte din probe, dintr-o lista predefinita de optiuni disponibile, in functie de specializarea de studiu.

Scenariul 2


Invatamantul gimnazial

Tranzitia spre ciclul urmator se face in baza unui examen general standardizat – care acopera curriculum-ul fundamental –, a optiunilor elevului (decise in baza recomandarii unui consilier scolar) si a unor interviuri organizate cu comisii de admitere ale scolilor din urmatorul ciclu sau a unor testari specifice, in cazul invatamantului profesional si vocational.

Invatamantul liceal

  • Educatia secundara superioara are o durata de 3 ani si este destinata copiilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani.
  • Aceasta forma de educatie este diferentiata pe profiluri distincte, existand trasee teoretice, profesionale si vocationale. Toate dureaza trei ani si au competente diferentiate. Pentru educatia profesionala si cea vocationala, 50% din educatie se deruleaza sub indrumarea unui potential angajator in regim dual.
  • Tranzitia catre invatamantul superior se face in baza rezultatelor unui examen de bacalaureat care acopera materiile de baza (limba si literatura romana, matematica, o limba straina) la nivelul trunchiului comun minim oferit pentru toate cele trei trasee. Suplimentar, elevii au un numar de trei probe la alegere, inclusiv probe practice derulate in cadrul unei companii sau institutii de profil.
  • Universitatile au dreptul de a cere candidatilor participarea la anumite probe ale bacalaureatului, din randul celor aflate la alegere, pentru ca nota obtinuta va fi avuta in vedere in procesul de admitere. Elevii vor avea acces la criteriile de admitere cel tarziu cu doi ani scolari inainte de perioada de admitere.
  • Alternativ, elevii pot opta pentru participarea la bacalaureatul international, care este recunoscut pentru admitere de catre universitatile romanesti.
  • Elevii care nu au promovat nicio forma de bacalaureat au acces la studii postliceale de doi ani, perioada in care beneficiaza gratuit si de un program de pregatire suplimentara pentru bacalaureat.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu