characters characters

Mamele bebelusilor agitati au un risc mai crecut de depresie postnatala

21 mai 2019    |   644 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni.

bebelus agitat si depresia postnatala
Nu este niciun secret ca bebelusii agitati pot fi o adevarata provocare pentru parinti, care sunt deja extrem de solicitati fizic si psihic de ingrijirea unui nou-nascut. Cercetari recente sprijina insa cu date concrete aceasta realitate, aratand ca mamele bebelusilor agitati au un risc mai crescut de depresie postnatala.

Citeste si:

Somnul mamelor este mai afectat decat somnul tatilor

Depresia postnatala. Simptome si cauze


Un studiu realizat cu date despre peste 8200 de parinti si copii a aratat ca mamele bebelusilor iritabili prezinta mai multe simptome depresive decat mamele bebelusilor linistiti. Este primul studiu care ia in considerare si prematuritatea bebelusului in combinatie cu nivelul de agitatie al acestuia.

Astfel, mamele bebelusilor extrem de prematuri (nascuti la 24-31 de saptamani de sarcina) si care sunt agitati, au un risc de 2 ori mai mare de a suferi de multe simptome depresive moderate, comparate cu mamele bebelusilor prematuri, dar linistiti. Pe de alta parte, mamele bebelusilor cu un nivel moderat de prematuritate (32-36 saptamani) si mamele bebelusilor nascuti la termen, dar caracterizati de un nivel ridicat de agitatie, au avut un risc dublu de a suferi de simptome depresive moderate spre severe.

"Aceste rezultate atrag atentia asupra faptului ca toate mamele care au bebelusi dificili au nevoie de ajutor pentru a face fata situatiei din punct de vedere emotional. Identificarea bebelusilor agitati poate ajuta la identificarea mamelor cu simptome depresive, mai ales cand este vorba de nasteri moderat premature, care sunt asociate cu simptome mai grave de depresie."

Rezultatele sunt explicate de catre cercetatori prin faptul ca bebelusii cu prematuritate severa sunt ingrijiti pentru o perioada in spital, iar responsabilitatea pentru sanatatea lor revine medicilor. In acest fel, riscul depresiei postnatale este mai scazut decat in cazul bebelusilor moderat prematuri, a caror ingrijire revine in responsabilitatea parintilor mai repede.

In plus, anumite caracteristici materne par sa fie asociate cu simptomele depresive dupa nastere. Este vorba de stresul prenatal al mamei, statutul economic, statutul marital si chiar fumatul din timpul sarcinii. Toate acestea pot contribui la aparitia simptomelor moderate si severe, dupa nasterea copilului.

Studiul vine in completarea altor cercetari care arata ca mamele bebelusilor agitati au un nivel mai ridicat de stres si un nivel mai scazut de incredere in sine decat mamele bebelusilor mai putin agitati. De asemenea, rezultatele studiului amintesc medicilor pediatri sa acorde atentie speciala mamelor care declara ca nu isi pot calma usor bebelusul, pentru a le ajuta sa previna simptome depresive cu efecte daunatoare pe termen lung.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto:Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu