characters characters

Rezultatele etapei nationale a Olimpiadei de Astronomie si Astrofizica 2018

07 februarie 2018    |   2781 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Olimpiada Nationala de Astronomie si Astrofizica
Editia a XVI-a a etapei nationale a Olimpiadei de Astronomie si Astrofizica (ONAA) s-a desfasurat, in perioada 2-5 februarie 2018, la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, reunind 137 de finalisti din 29 de judete.

Specificul competitiei consta in faptul ca vizeaza doua categorii de concurenti: juniori (clasele VI-VIII) si seniori (clasele IX-XII). La prima categorie au participat 47 de elevi, iar la a doua - 90 de elevi. Au fost acordate premiile I, II si III, respectiv 21 de mentiuni din partea Ministerului Educatiei Nationale (8 pentru juniori si 13 mentiuni pentru seniori).

De asemenea, Societatea Romana de Fizica (SRF) a acordat 76 de medalii de bronz, argint, aur si mentiuni de onoare, conform regulamentului Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica (OIAA).

Structura concursului presupune parcurgerea a trei probe: o proba teoretica (trei ore), o proba observationala si o proba de baraj (patru ore) pentru accesul in loturile largite (15 seniori si 10 juniori) din care vor fi selectati reprezentantii Romaniei la concursurile internationale de profil. Selectia loturilor are loc in perioada 5-10 februarie 2018.

Astronomia este o disciplina complexa reprezentand imbinarea dintre fizica si matematica, fapt ce impune cunoasterea unor notiuni de matematica (trigonometrie sferica) si fizica (teoria relativitatii a lui Einstein) de nivel superior. Totodata, elevii trebuie sa detina deprinderi practice in utilizarea telescoapelor si a lunetelor pentru a observa corpurile ceresti.

Etapa nationala a ONAA 2018 a fost organizata de Inspectoratul Scolar Judetean Suceava cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale (MEN), al Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava si al Societatii Stiintifice Cygnus din Suceava.

Felicit concurentii si premiantii acestei olimpiade. De asemenea, felicit si organizatorii, ale caror eforturi au facut posibila o noua pagina in istoria acestui prestigios concurs. Chiar daca este relativ nou intrat in calendarul olimpiadelor nationale, performantele elevilor si daruirea celor care se implica in organizarea sa il plaseaza in randul celor mai importante concursuri din tara”, a declarat ministrul Educatiei Nationale, Valentin Popa.

Sursa: Edu.ro

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu