characters characters

Respingerea din partea parintilor afecteaza relatiile sociale ale adolescentilor

10 ianuarie 2018    |   1496 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

relatii sociale adolescenti
Cand adolescentii incep sa aiba probleme legate de anxietatea sociala ( teama de a fi respins sau criticat de catre cei din jur si tendinta de a evita situatiile sociale), majoritatea adultilor care incearca sa ii ajute se orienteaza catre grupul de prieteni si socializarea la scoala. Insa un studiu recent atrage atentia asupra legaturii dintre relatiile parinte-copil si relatiile de prietenie ale adolescentilor.

O relatie sanatoasa cu parintii este vitala pentru dezvoltarea si starea de bine a adolescentilor. Un studiu recent publicat arata ca in familiile in care parintii isi resping copiii, acestia ajung sa dezvolte sentimente de singuratate si stari de anxietate. Studiul si-a propus sa examineze cum poate respingerea din partea parintilor sa perturbe starea de bine a copiilor si cum anume poate duce in timp la simptome de anxietate si de singuratate.

Atitudinile de respingere pe care tatii le au fata de adolescentii lor ii determina pe copii sa fie mai tematori in situatii sociale, ceea ce implica mai multa izolare sociala si stari mai dese de singuratate, sustin cercetatorii.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Cum a evoluat de-a lungul timpului implicarea tatilor in cresterea copiilor


Rolul tatilor in cresterea copiilor


Abilitatile adolescentilor de a forma si mentine relatii sociale sunt esentiale pentru starea de bine a acestora. Adolescentii cu o viata sociala implinita tind sa aiba mai putine problemele psihice, in timp ce adoelscentii care au dificultati in formarea de prietenii pot suferi de simptome depresive si au rezultate scolare mai scazute.

Studiul de fata a fost realizat pe un numar de 687 de familii, iar copiii au fost evaluati in clasa a sasea, a saptea si a opta. In fiecare din acesti ani, cercetatorii au masurat nivelul de respingere al parintilor si au analizat climatul familial. Respingerea din partea parintilor a fost definita ca sentimente de neincredere si insatisfactie fata de copil. Parintii au raspuns de asemenea la chestionare privind climatul general al familiei, iar adolescentii au raspuns la intrebari despre anxietatea sociala, calitatea prieteniilor lor si sentimentele de singuratate.

Respingerea din partea mamei, a tatalui, precum si climatul familial negativ sunt asociate cu probleme in relatiile sociale ale copiilor. Relatiile pozitive dintre parinti si adolescenti au fost asociate cu relatii reusite de prietenie ale copiilor.

Studiul de fata este important fiindca astfel pot fi dezvoltate strategii pentru a-i ajuta pe adolescenti sa faca fata anxietatii sociale.  

*Sursa foto: Pixabay.com

Sursa: ScienceDaily.com

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu