characters characters

Relatiile pozitive dintre elevi si profesori, asociate cu un nivel de sanatate al copiilor mai ridicat pe termen lung

24 noiembrie 2020    |   933 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

relatii pozitive dintre adolescenti si cadrele didactice
Adolescentii care au relatii pozitive cu profesorii lor au si un nivel de sanatate mai ridicat la maturitate, arata o cercetare publicata de Asociatia Americana de Psihologie. In mod surprinzator, studiul nu a indicat aceeasi relatie de asociere intre relatiile sociale pozitive cu alti adolescenti si sanatatea la maturitate.

Citeste si:

Adolescentii care petrec mai putin timp in fata ecranelor sunt mai fericiti

Popularitatea in randul adolescentilor: rezultat al echilibrului intre amabilitate si agresivitate


Cercetarea sugereaza ca imbunatatirea relatiilor dintre elevi si profesori poate avea efecte pozitive de lunga durata, dincolo de beneficiile academice.


Cercetari anterioare au aratat ca ar putea exista o relatie de asociere dintre relatiile sociale pozitive ale adolescentilor si nivelul de sanatate la maturitate, probabil pentru ca relatiile sociale dificile pot duce la stres cronic, iar acesta poate creste riscul de probleme de sanatate de-a lungul vietii. Totusi, studiul nu demonstreaza o relatie de cauzalitate dintre relatiile sociale ale adolescentilor si sanatatea lor la maturitate. Este posibil ca alti factori, precum mediul familial, sa contribuie la problemele de relationare din adolescenta si la problemele de sanatate de la maturitate.


Studiul a analizat raspunsurile a aproape 20 000 de participanti a caror evolutie a fost urmarita de-a lungul a 13 ani, din clasa a saptea pana la maturitate. Printre participanti s-au numarat peste 3400 de perechi de frati si surori. La varsta adolescentei, participantii au raspuns la intrebari precum „Cat de des ai probleme in relationarea cu alti elevi?”, „Cat de mult crezi ca tin prietenii tai la tine?”, „Cat de des ai probleme in relationarea cu profesorii?” si „Cat de mult crezi ca tin profesorii la tine?”. La maturitate, participantii au raspuns la intrebari despre sanatatea lori fizica si mintala. In plus, sanatatea fizica a acestora a fost evaluata prin masuratori precum tensiunea arteriala sau indicele masei corporale.


Autorii au descoperit ca, asa cum se asteptau, participantii care au avut relatii sociale mai bune cu prieteni si profesorii in gimnaziu si liceu au avut si un nivel de sanatate fizica si mintala mai bun la maturitate. Cand au analizat datele fratilor participanti la studiu, au putut elimina factorul mediului familial, iar rezultatele au indicat faptul ca doar relatia dintre relatiile pozitive cu profesorii si sanatatea la maturitate ramane semnificativa statitstic.


Astfel, studiul atrage atentia asupra importantei abilitatilor profesorilor de a stabili relatii armonioase si apropiate cu elevii.


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu