characters characters

Relatiile de prietenie ale copiilor influenteaza rezultatele scolare

De ce e important pentru copii sa isi faca prieteni la scoala

17 septembrie 2019    |   1622 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

relatiile de prietenie si rezultatele scolare
Fiecare nou an scolar aduce intrebari si solutii pentru rezultate scolare mai bune, noi obiective scolare si, de multe ori, un nivel semnificativ de stres. Pentru ca invatarea nu este doar un proces intelectual, ci si emotional si social, este important sa stim mai multe despre felul in care relatiile de prietenie ale copiilor influenteaza rezultatele lor scolare.

Citeste si:

Siguranta copiilor la scoala este mai importanta decat inteligenta pentru rezultatele lor scolare

Metode eficiente de invatare


Studiile
 arata ca
relatiile de prietenie la scoala si rezultatele academice ale copiilor in clasele primare se influenteaza reciproc: succesul scolar in clasa a doua este asociat cu o scadere a relatiilor de prietenie negative si este asociat cu relatii de prietenie pozitive in clasa a treia. De asemenea, relatiile pozitive de prietenie in clasa a treia pot prezice succesul scolar in clasa a patra. Astfel, cel putin pentru clasele primare, succesul scolar si relatiile de prietenie sunt strans legate, protejandu-se si incurajandu-se reciproc.

Aceleasi rezultate au obtinut si studiile realizate pe adolescenti.


Cum poti sa iti ajuti copilul sa isi faca prieteni la scoala?

Afla mai multe despre cum evolueaza prietenia o data cu varsta copilului. Exista cinci stadii ale prieteniei in copilarie, care se intrepatrund:

  • Stadiul 1 (de la 3 la 7 ani) – include prietenii temporare sau de moment, cu alti copii care se afla in proximitatea copilului.
  • Stadiul 2 (de la 4 la 9 ani) - include prietenii unirelationale, cu alti copii care il poate ajuta sa isi atinga un scop (de exemplu, sa joace impreuna un joc cu mai multi participanti).
  • Stadiul 3 (de la 6 la 12 ani) – apare prietenia reciproca, dar numai cu anumite conditii (prieteniile se pot intrerupe frecvent la aceasta varsta, din motive usor superficiale)
  • Stadiul 4 (de la 11 la 15 ani) - in acest inverval apare capacitatea pentru prietenie mutuala, bazata pe sprijin reciproc.
  • Stadiul 5 (de la 12 ani pana la maturitate) – apare prietenia care respecta autonomia fiecarei persoane chiar daca au interese comune si sentimente puternice reciproce.

Vorbeste cu copilul tau despre colegii sai de clasa, mai ales daca tocmai a inceput scoala. Afla care sunt colegii care ii plac, cum interactioneaza cu ei, cu cine sta in banca etc.

Incurajeaza-l sa participe la activitati extrascolare. Cursurile extrascolare pot fi o ocazia buna de a-si face noi prieteni.

Incurajeaza intalnirile de joaca alaturi de alti colegi din clasa.

Invata-l sa vada lucrurile din perspectiva altor persoane si faceti exercitii de empatie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu