characters characters

Relatia apropiata dintre mama si adolescent, factor de protectie impotriva relatiilor abuzive

31 octombrie 2019    |   1726 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

relatia mama adolescenti
Iubirea si acceptarea pe care adolescentii le primesc de la mamele lor ii pot ajuta pe acestia sa evita relatiile abuzive mai tarziu in viata, chiar si atunci cand casnicia parintilor intampina dificultati. Aceasta este concluzia unui studiu recent publicat de Universitatea din Buffalo.

Citeste si:

Studiu despre relatia mama-fiica. De ce aceasta relatie este cea mai apropiata cand vine vorba de legatura parinte-copil

Conflictele dintre parinti afecteaza dezvoltarea emotionala a copiilor


Studii anterioare au aratat ca adolescentii care sunt expusi la conflicte maritale la varste mici au un risc mai crescut de a intra in relatii romantice abuzive mai tarziu. Noul studiu a aratat ca relatia cu mama reprezinta un factor de protectie in acest sens, incurajand increderea in sine a adolescentilor si sentimentul valorii personale.

Autorii declara: „Copiii isi formeaza imaginea de sine si imaginea despre altii pornind de la calitatea relatiilor cu propriii parinti. Cand persoana care are grija de copil este abuziva sau inconsecventa in relatia cu acesta, copilul invata sa se vada pe el insusi ca fiind nedemn de iubire, iar pe ceilalti ca fiind ostili si nedemni de incredere. Dar atunci cand parintii arata copiilor ca ii accepta si ii iubesc, copiii invata sa se considere demni de iubire si de respect.”


Rezultatele studiului sunt importante pentru ca 30% dintre adolescentii americani sunt victima unui tip de abuz din partea partenerului de cuplu.

Iubirea mamei are efect de protectie

La studiu au participat peste 140 de adolescenti ai caror parinti erau casatoriti sau locuiau impreuna la momentul nasterii copiilor. Familiile participante la studiu fac parte dintr-o cercetare care analizeaza dezvoltarea copiilor cu parinti alcoolici. Asadar, jumatate dintre adolescentii participanti la studiu aveau cel putin un parinte (cel mai des, tatal) alcoolic. Alcoolismul unuia dintre parinti este asociat in general cu disfunctii familiale.


Autorul arata ca „Desi alcoolismul parental nu este in relatie directa cu violenta in relatiile de cuplu ale adolescentilor, copiii care cresc alaturi de un parinte alcoolic sunt mai expusi la conflicte maritale si la un stil parental mai agresiv decat copiii din familii in care alcoolismul nu este o problema. Nu toti copiii crescuti in familii cu probleme legate de alcool sunt apoi victime ale violentei in relatiile de cuplu, existand factori care ii protejeaza de acest risc. Acesti factori protectori trebuie identificati pentru a preveni violenta.”.

Adolescentii au completat chestionare despre conflictele dintre parinti, perceptia relatiei lor cu mama si violenta din propriile relatii romantice.

Studiul a aratat ca adolescentii care au avut o relatie pozitiva cu mama lor in clasa a VIII-a au avut un risc mai scazut de a fi victima a violentei in relatiile de cuplu de mai tarziu, chiar daca in casnicia parintilor exista un nivel ridicat de conflicte. Pe de alta parte, cand mama a avut un nivel mai scazut de afectiune, atentie si sprijin fata de adolescent, efectul negativ al conflictelor maritale asupra adolescentilor nu a fost diminuat.

In viitor, aceste rezultate pot fi folosite pentru a crea strategii de interventii in familiile cu multe conflicte, strategii care sa combine abilitati de rezolvare a conflictelor cu incurajarea unui stil de parenting pozitiv.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu