characters characters

Pubertatea, perioada in care copiii pot invata sa reactioneze mai bine la stres

28 noiembrie 2019    |   523 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

stresul in pubertate
Pubertatea ca etapa de dezvoltare poate fi dificila pentru copii si parinti din mai multe puncte de vedere, insa studii recente arata ca aceasta poate oferi copiilor care au avut experiente timpurii adverse sansa de a invata cum anume sa reactioneze mai bine la stres.

Citeste si:

Experientele adverse din copilarie – ce inseamna si cum ne afecteaza

Sapte experiente pozitive care diminueaza efectul traumelor din copilarie


Experientele timpurii adverse se refera la insuficient sprijin social, emotional si fizic din partea parintilor sau a adultilor de referinta cu care au crescut.

Copiii expusi la experiente traumatice in copilarie au o reactie fiziologica mai scazuta la hormonul stresului (cortizol) decat copiii crescuti intr-un mediu in care s-au simtit in siguranta. Acest lucru nu inseamna ca un copil traumatizat este mai rezistent la stres, ci ca traieste in general cu un nivel mai ridicat de cortizol, pentru ca organismul lui nu reactioneaza suficient de repede la un nivel mai scazut de hormon al stresului.

De aceea, copiii traumatizati vor avea probleme si legate de concentrarea atentiei, probleme care se pot prelungi pana in perioada 6-12 ani, chiar daca au fost scosi din mediul familial ostil in primii doi ani de viata.

Aceste concluzii apartin unui studiu care a cuprins peste 299 de copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 7 si 15 ani, dintre care 129 institutionalizati si ulterior adoptati si 170 crescuti in familia lor naturala. Copiii au avut de rezolvat sarcini stresante si li s-a evaluat nivelul de dezvoltare fizica.

Rezultatele au aratat ca acei copii cu experiente adverse timpurii care au fost adoptati, au reusit in timp sa isi modifice raspunsul la stres, ajungand sa fie asemanator cu cel copiilor de aceeasi varsta, care nu au trecut prin experiente traumatizante. Pe de alta parte, copiii care au fost crescuti in familiile naturale nu au prezentat o schimbare a reactivitatii la hormonul stresului.

Studiul arata ca pubertatea poate fi o perioada importanta si pentru dezvoltarea emotionala a copiilor, nu doar pentru dezvoltarea lor fizica, reprezentand in esenta o a doua sansa pentru copiii care au trecut prin experiente adverse in primii ani de viata.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu