characters characters

Programul National pentru reducerea abandonului scolar

07 ianuarie 2022    |   1543 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

PNRR
Programul National pentru Reducerea Abandonului Scolar (PNRAS) - initiat de Ministerul Educatiei - face parte din cadrul Proiectului National de Reforma „Romania Educata”, cu finantare PNRR, in valoare de 543 milioane euro - componenta PNRR nerambursabila.

Programul vizeaza implementarea Mecanismului de Avertizare Timpurie in Educatie (MATE) prin acordarea de granturi, in doua runde, unui numar estimat de 2.500 dintr-un total de 3.235 de unitati de invatamant de stat de nivel gimnazial, cu risc mediu si crescut de abandon scolar, identificate prin proiectul „Dezvoltarea unui sistem integrat de prevenire, intervenetie si compensare pentru a creste participarea scolara”.

Sunt acceptate declaratii de intentie din partea unitatilor de invatamant care nu se afla pe lista publicata, dar care indeplinesc criteriile de vulnerabilitate descrise in HG 1.309/2021.

Fiecare grant va avea o valoare de maximum 200.000 euro, in functie de numarul de elevi inscrisi si gradul de marginalizare a localitatii, si va fi implementat pe o durata de 3 ani.


MATE contine un set de instrumente pentru identificarea timpurie a elevilor in risc de abadon si inregistrarea acestora in SIIIR, planificarea si implementarea unor masuri de prevenire si reducere a abandonului la nivelul scolii.

Toate declaratiile de intentie vor fi evaluate, urmand ca unitatile de invatamant preselectate sa fie invitate sa depuna o propunere de proiect care va include, in mod obligatoriu, si o analiza de nevoi.

Declaratiile de intentie pot fi incarcate utilizand acest ► link de inscriere.


Termen de transmitere a intentiei de participare: 17 ianuarie 2022.


MATE este principalul instrument prin care vor fi realizate cele doua obiective generale ale PNRAS: cresterea autonomiei si a capacitatii unitatilor de invatamant in utilizarea resurselor, respectiv monitorizarea elevilor in risc de abandon scolar si parasire timpurie a scolii, precum si sprijinirea unitatilor de invatamant in colectarea de date relevante si realizarea planurilor de activitati individualizate si formare. Mai precis, MATE reprezinta un instrument pentru avertizare privind riscul de abandon scolar si de parasire timpurie a scolii, precum si pentru interventia in vederea reducerii acestora. MATE contine atat cadrul metodologic, procedurile operationale si un set de instrumente necesare pentru identificarea riscului, cat si un pachet de masuri si actiuni care vor contribui intr-o maniera integrata la avertizarea timpurie si reducerea riscului, structurat pe trei componente: prevenire, interventie si compensare a abandonului scolar. MATE se bazeaza pe cinci piloni: abordare multidisciplinara, colaborare, masuri de prevenire, interventii diferentiate pe niveluri de gravitate a situatiei si pregatirea cadrelor didactice.


Tipurile de activitati eligibile in PNRAS sunt foarte diversificate:

  • activitati pedagogice si de sprijin - cursuri remediale, activitati de tip scoala dupa scoala, asigurarea consilierilor si mediatorilor scolari in comunitatile roma, orientare scolara, cursuri de educatie parentala, metode de predare pentru elevii cu CES, sprijin pentru concursuri scolare si orice alte activitati adaptate elevilor din grupuri vulnerabile (elevi romi, elevi cu nevoi educationale speciale, alti elevi cu risc ridicat de abandon scolar);
  • activitati outdoor, recreative, cercuri scolare, activitati de sprijin individualizat, subventii, activitati extracurriculare, vizite de documentare, excursii, tabere, festivaluri, activitati nonformale, activitati culturale comunitare, sportive, sustinerea unor parteneriate intre scoli si alte entitati, sprijin pentru participare la concursuri, activitati de networking scolar etc.
  • achizitia de echipamente IT, software, echipamente sportive, birotica, amenajare spatii de lectura, amenajarea curtii scolii, abonamente internet, kituri stiintifice, abonamente la platforme educationale, cheltuieli cu mentenanta.

Complementar cu granturile directe in suma totala de 500 milioane euro, PNRAS prevede suma de 43 milioane euro pentru formarea a 45.000 de angajati din invatamantul preuniversitar. Formarea implica metode si tehnici de reducere a abandonului scolar, identificarea nevoilor si abilitatilor elevilor, abordari didactice centrate pe elev, competente interculturale si evaluare formativa. Cele 7 module de formare disponibile sunt: utilizarea modulului MATE, programe remediale, comunitati de practica, invatarea fara limite, observare la clasa, coaching pentru diriginti si leadership pentru directori.


Sursa: Edu.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu