characters characters

Programul de guvernare la educatie: Un nou sistem de evaluare si invatamant "croit" pentru fiecare elev

23 decembrie 2009    |   636 vizualizări
 

Ministerul Educatiei propune in noul program de guvernare un nou sistem de evaluare in acord cu standardele internationale,  construirea a 750 de noi gradinite, dar  si un nou curriculum pentru  prescolari. La nivelul invatamantului superior a fost propusa realizarea unei ierarhii a universitatilor si a programelor de studii, in functie de performanta.


Reforma procesului de evaluare va consta in evaluarea dupa fiecare ciclu curricular, pentru a fi stabilite planurile individualizate de invatare
Serviciul National de Evaluare si Examinare va infiinta „banca nationala de itemi de evaluare", pe niveluri de invatamant si discipline, pentru a realiza un sistem national unitar de evaluare a performantelor la clasa, dar si pentru a asigura o mai mare transparenta in notarea elevilor la nivel national.


Ministerul Educatiei precizeaza ca la evaluarea elevilor din invatamantul preuniversitar se va pune mai mult accent pe 8 competente-cheie. Vor fi luate in considerare comunicarea in limba romana si, dupa caz, in limba materna, comunicarea in limbi straine, competente in matematica si in stiinte si tehnologii si competentele digitale. De asemenea, se va pune accent in curriculumurile scolare „a invata sa inveti",  competentele sociale si civice, initiativa si antreprenoriatul si sensibilitatea si expresia culturala.


Planuri digitale

Propunerile Ministerului Educatiei includ digitalizarea continuturilor curriculare si crearea unei Biblioteci Virtuale, prin care toti elevii vor avea acces la toate resursele de invatare in format digital.  Astfel, tot ce trebuie invatat la scoala, toate instrumentele de lucru, exemplele orientative de testare, vor fi convertite si in format digital si accesibile permanent oricarui elev sau profesor, pe o platforma de invatare on-line. Lectiile celor mai buni profesori vor fi procesate digital si stocate pe platforma de e-leaming.



Schimbari in mediul prescolar
Autoritatile vor elabora un nou curriculum pentru educatia timpurie. Noul curriculum va fi  centrat pe dezvoltarea competentelor cognitive, emotionale si sociale ale copiilor si pe remedierea precoce a deficitelor de dezvoltare.


Pana in 2014, Ministerul Educatiei isi propune cuprinderea in educatia timpurie a peste 80% dintre copiii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani si reinstruirea cadrelor didactice din mediul prescolar, se arata in programul de guvernare propus de cabinetul lui Emil Boc.


ARACIS continua reforma invatamantului universitar

Programele de masterat si doctorat reprezinta principalele puncte slabe ale invatamantului superior romanesc. Pentru a remedia aceasta situatie, Ministerul Educatiei va cere din nou acreditarea, de catre ARACIS, a tuturor universitatilor care pot desfasura studii de masterat si doctorat. Acreditarea se va face pe domenii de studii, nu pe fiecare masterat sau doctorat in parte.


Ministerul isi mai propune sa creeze cultura contului de economii pentru studii. Astfel,  Guvernul va deschide un depozit echivalent a 500 de euro la care parintele poate contribui anual, in limita a 2% din venitul impozabil.


Contul poate fi folosit doar la finalizarea invatamantului obligatoriu, in scopuri strict educationale. Parintii copilului sau alte persoane fizice interesate pot depune in acest cont noi sume, in limita a 500 de euro pe an, care devin deductibile din impozitul pe venit. Contul va putea fi utilizat de copil abia dupa varsta de 16 ani, in scopuri strict educationale, precis determinate prin legislatie.

In proiectul de buget pe anul 2010 al guvernului Boc, Ministerului Educatiei i-au fost alocate fonduri de 6,03 miliarde de lei.


Sursa: www.realitatea.net

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu