characters characters

Profesorii, la ora de reconversie

11 ianuarie 2010    |   527 vizualizări
 

Cadrele didactice care risca sa fie disponibilizate din septembrie sunt sfatuite de consultantii in resurse umane sa isi refaca CV-urile si sa ceara sfaturi de la colegi sau chiar de la fosti elevi.

Toamna acestui an nu va mai insemna pentru cateva mii de profesori inceperea unui nou an scolar, ci intrarea in somaj. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat inca de saptamana trecuta inspectoratele scolare sa caute solutii pentru a reduce, la nivel national, 15.000 de posturi. Chiar daca 15.000 de posturi nu inseamna 15.000 de cadre didactice, spectrul concedierilor apasa acum pe umerii a catorva mii de dascali.

Obisnuiti cu bani putini

Reconversia profesionala a oamenilor cu studii superioare care si-au petrecut zeci de ani la catedra nu este asigurata de catre minister. Ei vor fi nevoiti sa isi caute singuri
calea catre alte domenii. Avantajul lor ar putea fi faptul ca sunt obisnuiti sa lucreze pe bani putini. "si fara disponibilizari, multi au optat pentru o cariera in industrie sau in domeniul privat, din cauza nivelului salarial", spune Cristina Dumitru, consultant la VON
Consulting. Specialistul spune ca, in ultima perioada, dintre cei care au apelat la serviciile companiei de consiliere, a intalnit un cadru didactic care, dupa patru ani de predat, a facut cateva cursuri de resurse umane si acum profeseaza in domeniu. De asemenea, un alt dascal s-a mutat de la stat la o gradinita particulara si in privat este si consultant financiar. "Toti au pana in 39 de ani", adauga Cristina Dumitru.

Varsta, principala piedica

Emil P. este profesor de istorie-geografie la o scoala din judetul Giurgiu. De 45 de ani preda elevilor de generala. Are vechimea maxima, gradul didactic I, multi copii care il indragesc si un director care l-a anuntat sa se pregateasca sa fie pe lista celor care vor ramane fara loc de munca din septembrie. Profesorul, care mai are aproape doi ani pana la pensie, nu se poate gandi la altceva in acest moment decat cum sa il convinga pe director ca el nu stie sa faca altceva decat sa predea.
"O sa fac cerere la inspectorat, la minister daca va fi nevoie", spune Emil P. Opinia sa este sustinuta de Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale. Ciosu spune ca in urma primelor disponibilizari, ce au avut loc anul trecut, au fost dati afara oameni care nu si-au gasit de lucru nici acum.
 

 
 
Recalificare in functie de specializare

"In primul rand trebuie clarificat faptul ca atat cadrul didactic, cat si suplinitorul au specializare. Singura diferenta intre cele doua posturi este faptul ca suplinitorul este incadrat cu contract de munca pentru perioada determinata, iar cadrul didactic – cu contract pentru perioada nedeterminata", explica Ioana Tot, consultant senior la Consulteam. "In functie de specializarea fiecaruia, locurile de munca sunt variate. Profesorii de limbi straine au sanse sa isi gaseasca un loc de munca fie in scoli particulare sau centre de traduceri, unii pot incerca o cariera in cadrul companiilor, muzeelor sau chiar in jurnalism", completeaza Cristina Dumitru. Pentru profesorii de chimie, o alternativa ar fi industria cosmetica, farmaceutica sau chiar in fabricile in care se lucreaza cu componente chimice, vopsele etc. Pentru profesorii de matematica, o directie de luat in seama poate fi statistica.
"Reprofilarea profesionala depinde in mare masura de flexibilitatea persoanei respective de a se adapta unui mediu de business complet diferit de cel scolar si de abilitatile pe care le detine. Profesorii de limbi straine pot sa se indrepte catre traduceri, cei de geografie – catre turism, invatatoarele – catre posturi de educatoare din gradinitele particulare", vine cu solutii si Anca Deleanu, consultant la Catalyst.
Specialistul in resurse umane este de parere ca, din
pacate, "corelatia dintre materiile predate in scolile romanesti si domeniile de activitate reale este insa scazuta, iar multi profesori vor trebui sa ia in calcul inceperea de la zero a unei noi cariere".

Directii
Cum sa caute
– Sa-si actualizeze CV-ul si sa se intereseze de joburile disponibile pe internet, in publicatiile de profil sau sa apeleze la recomandarile colegilor, fostilor colegi si chiar ale fostilor elevi.
– Sa identifice posturile declarate disponibile de catre firmele
din zona, la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.
– Sa abordeze direct companiile.
– Sa se inscrie in bazele de date ale agentiilor de recrutare.
– Sa ia legatura cu grupuri profesionale
care organizeaza evenimente de networking. In cadrul acestora au ocazia de a intalni profesionisti din diverse domenii de activitate.
Sursa: specialisti in resurse umane

Articol preluat de pe www.romanialibera.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu