characters characters

PrimoHUB: Un nou centru de joaca, invatare si parenting isi deschide portile in Bucuresti

07 decembrie 2022    |   446 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

PrimoHub Bucuresti
Primaria Bucuresti, prin Directia Generala de Asistenta Sociala si a Municipiului Bucuresti (DGASMB), Asociatia Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala si UNICEF au deschis in Capitala un nou Centru de joaca, invatare si parenting – PrimoHUB.

Acesta este un centru de zi, menit sa stimuleze dezvoltarea copiilor de la nastere pâna la 6 ani prin cresterea accesului la educatie al copiilor proveniti din comunitati vulnerabile, dezvoltarea competentelor parentale ale membrilor comunitatii, precum si consolidarea si extinderea competentelor educatorilor. Conceptul PrimoHUB isi propune sa promoveze incluziunea sociala prin educatie si ingrijire timpurie si sa sprijine atât copiii români, cât si ucraineni care locuiesc in Bucuresti.

”Cu totii intelegem importanta primilor ani de viata pentru dezvoltarea noastra ca oameni si, de aceea, sunt un puternic sustinator al serviciilor de educatie si ingrijire timpurie. Ma bucur ca Primaria Municipiului Bucuresti are alaturi parteneri cu experienta locala si internationala, precum UNICEF si Step by Step, impreuna cu care putem oferi aceste servicii copiilor proveniti din medii vulnerabile, inclusiv copiilor ucraineni. Cred ca este un sprijin important pentru copii, dar si pentru parinti si pentru comunitatea in care acestia vor creste si se vor integra
armonios”, a declarat Horia Tomescu, Viceprimarul Municipiului Bucuresti.

Serviciile de educatie si ingrijire timpurie sunt esentiale pentru dezvoltarea tuturor copiilor, pentru performanta lor scolara si pentru incluziunea sociala. În primii ani de viata, sustinerea parintilor, a ingrijitorilor si a educatorilor poate crea baze solide pentru rezultatele fizice, mentale si de invatare pe tot parcursul vietii. Pentru copiii migranti, precum cei refugiati din calea razboiului din Ucraina, accesul la serviciile de educatie timpurie este vital, din cauza riscului de a acumula pierderi legate de abilitatile de baza.

„Accesul la educatie si ingrijire timpurie stimuleaza dezvoltarea copiilor, ajutându-i sa socializeze si sa invete. A avea copii din medii diferite care invata si socializeaza impreuna de la o vârsta frageda favorizeaza incluziunea sociala pe termen lung. Din punct de vedere economic, investitia in educatia timpurie este cea mai buna investitie pe care o putem face ca societate, deoarece un dolar investit acum va aduce cel putin sapte dolari pe termen lung, viitoarele câstiguri ale adultilor depinzând de calitatea educatiei din primii ani de viata”, a afirmat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF in România.

La rândul sau, Carmen Lica, directoarea executiva a Centrului Step by Step, a aratat ca “este foarte important ca acesti copii afectati de multiple traume, dar care au gasit in tara noastra un adapost, sa se poata simti iubiti si bineveniti, sa se poata bucura de copilarie, sa socializeze si sa se joace cu copiii români intr-un cadru prietenos. Educatia timpurie ofera cea mai mare sansa ca acesti copii sa isi dezvolte capacitatea de adaptare si abilitatile necesare pentru a-si atinge potentialul intr-o societate in permanenta schimbare. În acelasi timp participarea copiilor la program le ofera parintilor linistea si ragazul de a-si rezolva macar o parte din probleme si de a-si cauta un loc de munca”.

Despre Centrul Step By Step

Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala este o organizatie non-profit care promoveaza principiile educatiei timpurii de calitate si deruleaza proiecte pentru modernizarea educatiei si dezvoltare comunitara sustenabila. Centrul Step by Step este membru fondator al International Step by Step Association, organizatie neguvernamentala care dezvolta programe internationale in domeniul educatiei. Din 1994, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Centrul Step by Step implementeaza Alternativa Educationala Step by Step, aplicata in prezent in 130 de gradinite si 150 de scoli publice din intreaga tara.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent in România si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pâna la adolescenta. În România, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmariti UNICEF in România pe Facebook si Instagram.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu