characters characters

Prescolarii invata mai mult de la adultii increzatori in ei insisi

13 februarie 2020    |   585 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

prescolarii invata de la adultii increzatori in ei insisi
Copiii de 4-5 ani par sa aiba abilitati mai bune de evaluare a sursei informatiilor decat am fi crezut. Un studiu recent arata ca cei mici nu doar ca tind sa invete mai mult de la persoanele care par sigure pe ele insele, dar tin cont si cat de adecvata s-a dovedit aceasta incredere in trecut. Cu alte cuvinte, copiii tin minte daca un adult increzator in el insusi a oferit informatii corecte si evita sa mai invete de la adultii prea increzatori (care par siguri pe ei, dar ofera informatii eronate).

Citeste si:

Studiu. Prescolarii chiar observa tot ce se intampla in jurul lor

Abilitatile sociale ale prescolarilor indica sansele de a avea succes la maturitate


„Acum stim ca prescolarii sunt si mai priceputi decat am crezut, cand vine vorba de invatarea sociala, invatarea de la ceilalti. Nu doar ca prescolarii prefera in general sa invete de la adultii care sunt siguri pe ei insisi, ci evita sa invete de la persoanele care le-au oferit informatii gresite in trecut afisand o siguranta de sine ridicata.”
arata autoarea studiului, Susan Birch.


Aceasta abilitate ii ajuta pe copii sa invete doar cele mai acurate informatii. Cu toate ca se orienteaza mai degraba spre persoanele increzatoare in ele insele, copiii nu au o intelegere a conceptului de incredere in sine (opusa neincrederii/nesigurantei de sine) chiar si la varsta de 8 ani. De exemplu, adultii inteleg ca nesiguranta de sine sau ezitarea sunt justificate cand nu stim un raspuns, insa copiii participanti la experiment nu au dat semne ca inteleg acest lucru.


La experiment au participat 663 de copii cu varsta intre 3 si 12 ani. Cercetatorii le-au aratat copiilor materiale video cu actori care dadeau dovada de incredere in sine (justificata si nejustificata) si ezitare/neincredere in sine (justificata si nejustificata). Apoi cercetatorii i-au intrebat pe copii de la care adulti prefera sa invete cuvinte noi si care adulti par mai inteligenti.


Autorii studiului spun ca ce mici reusesc mai repede sa invete ca increderea in sine a unei persoane poate fi justificata (este insotita de cunostinte reale) decat ca eneincrederea in sine a unei persoane poate fi si ea justificata (este insotita de lipsa de cunostinte). Cu alte cuvinte, copiii vor tinde sa nu aiba incredere in adultii care manifesta nesiguranta de sine, chiar daca aceasta nesiguranta este adecvata si justificata.


Studiul este de interes pentru parinti si cadre didactice, carora li se recomanda sa acorde atentie felului in care comunica in relatia cu cei mici, deoarece credibilitatea lor in ochii copiilor poate avea de suferit pe termen lung.


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu