characters characters

Pregatirea copilului pentru gradinita, esentiala pentru succesul pe termen lung

24 februarie 2021    |   536 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

pregatirea copilului pentru gradinita
Un copil pregatit sa mearga la gradinita are o serie de avantaje pe care le va simti pe termen lung. Abilitatile timpurii pe care copiii le pot dezvolta in familie pot prezice succesul copilului mai tarziu la gradinita si in scoala si il pot ajuta sa faca fata mai usor schimbarilor din perioada de tranzitie spre perioada adulta. Cadrele didactice se plang adesea de faptul ca multi copii incep gradinita fara a fi pregatiti pentru invatarea care are loc in clasa.

Citeste si:

Prescolarii cu aceste doua abilitati au mai multe sanse de succes la maturitate


Cum pot parintii sa dezvolte abilitatile matematice la prescolari


„Copiii care incep gradinita fara a fi pregatiti pentru ea risca sa aiba probleme de-a lungul intregului proces educational. Sunt acei copii care inca nu au abilitatile sociale, cognitive si motrice de care au nevoie in activitatea de la clasa.”,
arata autoarea studiului.


Studiul a analizat legatura dintre pregatirea copiilor pentru gradinita si riscurile academice, psihologice si legate de sanatate care apar la sfarsitul liceului.


Cand copiii incep gradinita avand deja abilitatile cognitice, sociale si motrice necesare, tind sa se descurce mai usor la scoala, iar riscul de abandon scolar este mult mai scazut. Rezultatele studiului au aratat ca implicarea copiilor in activitatile de invatare de la gradinita prezic implicarea copiilor in activitati fizice si o scadere de 65% a riscului acestuia de a fi supraponderal pana la varsta de 17 ani. Studiul a analizat date despre 2000 de copii nascuti in 1997 si 1998.


La varsta de 5 ani, copiii au fost evaluati in privinta cunostintelor despre numere si a vocabularului. Cadrele didactice au evaluat implicarea copiilor in activitatile din clasa, precum felul in care realizeaza sarcinile, urmeaza instructiunile si coopereaza cu ceilalti copii. La varsta de 17 ani, participantii la studiu au oferit informatii despre note, sentimentul de integrare sociala, consumul de alcool si droguri, implicarea in activitati fizice, inaltime si greutate. Riscul de abandon scolar a fost estimat luant in calcul notele si nivelul de implicare in activitatile scolare.

Printre abilitatile necesare se numara: abilitati matematice (cunostinte despre numere), un vocabular receptiv bogat, diferentierea sunetelor, cunostinte despre forme si culori, abilitati fine motorii (sa poata tine creioanele in mana in mod corect, sa stie sa modeleze folosindu-si degetele si puterea muschilor, sa tina o foarfeca in mod corect in mana), dar si abilitati atentionale (urmareste directiile, contact vizual, urmareste cu privirea etc). Abilitatile sociale sunt si ele foarte importante, iar inainte de a merge la gradinita, un copil ar trebui deja sa stie sa se prezinte (cum se numeste, ce varsta are, cum se numesc parintii si bunicii), sa se joace jocuri de rol, sa isi exprime nemultumirea atunci cand se joaca cu alti copii sau bucuria de a fi alaturi de ei, sa foloseasca formule de salut adaptate varstei interlocutorului si sa aiba maniere de baza.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu