characters characters

Povestea de seara – ebook versus cartea tiparita

Cartile tiparite raman in continuare alegerea cea mai potrivita pentru povestea de seara

17 mai 2019    |   557 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

povestea de seara
Avand atatea povesti in format digital la indemana, probabil ca putini sunt parintii care nu au ales macar o data sa citeasca o poveste copilului de pe tableta sau telefon. Tehnologia isi face loc din ce in ce mai mult in viata noastra, asa ca este normal sa ne intrebam cum ne influenteaza viata. Exista vreo diferenta in efectele pe care le are lectura povestilor de pe o carte tiparita fata de lectura digitala?

Citeste si:

Cartile electronice versus cartile tiparite

Cum spunem povestea de seara

Un studiu recent sugereaza ca este recomandabil ca povestea de seara sa fie citita de pe carti tiparite, pentru o calitate mai crescuta a timpului petrecut de parinte impreuna cu cel mic.


Studiul a implicat 37 de parinti cu copii prescolari care au fost comparati din punct de vedere al interactiunilor cu copiii, in timp ce citeau povestea de seara dintr-o carte sau de pe un dispozitiv electronic. Rezultatele au indicat ca parintii si copiii comunica si interactioneaza mai putin cand folosesc povestile electronice decat atunci cand citesc cartile traditionale de povesti.


"Cititul impreuna ii ajuta pe copii sa isi dezvolte limbajul, incurajeaza invatarea cititului si se apropie relatia dintre parinte si copil. Am vrut sa vedem cum este influentata aceasta experienta de prezenta dispozitivelor electronice.” declara autoarea studiului, Tiffany Munzer.

Parintii si copiii participanti la studiu au citit trei tipuri de carti: carti tiparite, carti electronice simple si carti electronice cu efecte sonore si vizuale. Cand au citit carti electronice, parintii si copiii au vorbit mai putin despre poveste si mai mult despre tehnologie in sine (de exemplu, parintii au intrerupt povestea pentru a spune copilului sa nu apese pe butoane sau sa ii explice cum functioneaza tableta).

Interactiunile dintre parinte si copii in timpul lecturii pot parea neimportante, dar pe termen lung se pot dovedi semnificative in ceea ce priveste dezvoltarea armonioasa a copilului. De exemplu, parintii pot indica in timpul lecturii o imagine si pot adresa copilului o intrebare legata de ea sau pot face legatura dintre evenimentele din poveste si experientele reale ale copilului. Tot in timpul sau in urma lecturii, parintii ii pot intreba pe copii ce parere au despre aciunea unui personaj, de exemplu. Toate aceste interactiuni, comentarii si intrebari care trec dincolo de povestea citita ii ajuta pe copii sa se exprime verbal mai bine, sa invete mai usor sa citeasca si le antreneaza atentia si gandirea.

Un alt motiv pentru care conversatiile dintre parinte si copil sunt importante este faptul ca un copil retine mai usor informatiile noi oferite de o persoana decat cele oferite de un material digital (precum un video).

De aceea, faptul ca interactiunile dintre copii si parinti au fost mai reduse in timpul lecturii cartilor electronice este important de retinut. Mai mult, studiul arata ca acele carti electronice imbunatatite cu efecte vizuale sau sonore ii impiedica pe parinti sa se implice in conversatii cu cei mici in timpul lecturii.

Autorii recomanda ca, in cazul in care parintii aleg sa citeasca lectura electronica alaturi de cel mic, sa incerce sa il implice pe copil in lectura la fel cum ar face-o in cazul unei carti tiparite, reducand in acelasi timp atentia acordata detaliilor tehnologice si orientand-o catre poveste. In principiu insa, cartile tiparite raman in continuare recomandarea preferata a pediatrilor, mai ales cand vine vorba de prescolari.

Sursa: ScienceDaily.com


 *Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu