characters characters

Pitesti: Pitestenii, in elita mondiala a aeromodelismului

30 septembrie 2009    |   631 vizualizări
 

Echipa de seniori a obtinut argintul la Campionatul Mondial de planoare in panta, iar juniorii au luat aurul.
Sportivii cheltuiesc mii de euro pentru pasiunea lor. Un aeromodel costa intre 600 de euro si 2.500 de euro, iar ei au nevoie de cel putin cinci modele pentru a participa la competitii.


La intrecerile din localitatea germana Wasercuppe-Rhon, derulate la mijlocul lui septembrie, au participat peste 60 de aeromodele, reprezentand 13 tari.

La seniori, echipa Romaniei formata din pitestenii Marian Popescu, Daniel Baldea si Florian Draghici au luat argintul, podiumul fiind completat de Austria (aur) si Cehia (bronz).
Selectionata de juniori a Romaniei, avandu-i in componenta pe pitestenii Mihnea Niculescu si Andrei Anca si pe sibianul Atila Seprod, a luat aurul in competitia pe echipe.

Vantul si liniile de inalta tensiune, principalii dusmani
La individual, rezultatele au depins de conditiile atmosferice, care le-au dat mari batai de cap concurentilor. Din cauza vantului si a liniilor de inalta tensiune trei aeromodele au fost spulberate.
„Pabuga totala este de aproximativ 2.500 de euro. Asta este nenorocirea cand conditiile atmosferice sunt instabile“, a spus multiplul campion mondial la clasa F1E, Marian Popescu, care la individual s-a clasat pe locul sapte.
 Daniel Bildea, din echipa seniorilor, si-a pierdut modelul prin padurea care imprejmuia pista.
 „Am lansat modelul si la un moment dat aparatul de zbor, care era si cel mai bun model al meu, a disparut din vizor, find purtat de vant spre alta directie. L-am cautat, impreuna cu alti sase colegi ai mei, patru ore prin padure si l-am gasit atarnat intr-un brad imens“, a povestit vicecampionul mondial Daniel Bildea.
 

 
Ceilalti doi sportivi pitesteni care au concurat la seniori, Florina Draghici si Daniel Baldea, au obtinut la individual locul 9, respectiv 11. Mai norocosi au fost juniorii, care au prins podiumul si la individual. Astfel, Andrei Anca a luat argintul, in timp ce Mihnea Niculescu s-a clasat o treapta mai jos in ierarhie.
Rasplata ministerului, 2.000 de euro
Loturile nationale de seniori si juniori s-au deplasat pe banii Federatiei Romane de Aeromodelism la campionatul din Germania, care a suportat cheltuielile legate de transport, cazare si masa pentru pentru sportivi si antrenori.
De asemenea, acestia vor primi cate 2.000 de euro din partea Ministerului Tineretului si Sportului. „ Sumele, care nu vor fi impozitate, au fost aprobate de Federatie, urmeaza acum ca cei de la minister sa aloce banii”, a spus Marian Popescu, multiplul campion mondial la clasa F1E.

In schimb, autoritatile locale nu le-au promis nimic in acest sens sportivilor pitesteni, care isi procura pe banii lor aeromodelele cu care se prezinta la concursuri.
 La inceputul fiecarui an competitional, sportivii din lotul national sunt obligati sa se inscrie cu cinci aeromodele la intrecerile din calendarul international. „Pretul unui model pentru un campionat european sau mondial variaza intre 600 si 2.500 de euro”, a spus Daniel Bildea, vicecampion cu echipa se seniori in Germania.
 
Sursa: www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu