characters characters

Peste jumatate dintre copiii ucraineni, stramutati dupa o luna de razboi – UNICEF

24 martie 2022    |   498 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

copii refugiati Ucraina
Violentele continue din intreaga tara au creat o criza a drepturilor copilului care ar putea dura timp de mai multe generatii

GENEVA / NEW YORK / KIEV, 24 martie 2022 – O luna de razboi in Ucraina a dus la stramutarea a 4,3 milioane de copii – mai mult de jumatate din populatia de copii estimata a tarii, de 7,5 milioane. Aceasta include peste 1,8 milioane de copii care au intrat in tarile vecine ca refugiati si 2,5 milioane care sunt acum stramutati in interiorul Ucrainei.

„Razboiul a provocat una dintre cele mai rapide stramutari pe scara larga a copiilor de la al Doilea Razboi Mondial”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell. „Este un punct de referinta trist care ar putea avea consecinte de durata pentru generatiile viitoare. Siguranta copiilor, bunastarea si accesul la servicii esentiale sunt toate amenintate de violenta ingrozitoare si neincetata”.


Potrivit OHCHR, 78 de copii au fost ucisi si 105 au fost raniti in Ucraina de la inceputul razboiului, pe 24 februarie. Cu toate acestea, aceste cifrele reprezinta doar acele informatii pe care ONU le-a putut confirma, iar bilantul real este probabil mult mai mare.

Razboiul a avut, de asemenea, consecinte devastatoare asupra infrastructurii civile si asupra accesului la serviciile de baza.


Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), de exemplu, a raportat 52 de atacuri care au avut impact asupra unitatilor care furnizeaza servicii medicale din intreaga tara in ultimele patru saptamâni, in timp ce Ministerul Educatiei si Stiintei din Ucraina a raportat daune produse la peste 500 de unitati de invatamânt. Se estimeaza ca 1,4 milioane de persoane nu au acces la apa sigura, in timp ce 4,6 milioane de persoane au acces limitat la apa sau risca sa le fie intrerupt accesul. Peste 450.000 de copii cu vârsta cuprinsa intre 6 si 23 de luni au nevoie de suport alimentar complementar.


UNICEF a observat deja o reducere a acoperirii vaccinale pentru imunizarile de rutina si pentru copii, inclusiv impotriva rujeolei si poliomielitei. Acest lucru ar putea duce rapid la focare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, in special in zonele supraaglomerate, unde oamenii se adapostesc de violente.

„In doar câteva saptamâni, razboiul a fost devastator pentru copiii din Ucraina”, a afirmat Russell. „Copiii au nevoie urgent de pace si protectie. Au nevoie de drepturile lor. UNICEF continua sa ceara incetarea imediata a focului si protejarea copiilor. Infrastructura esentiala de care depind copiii, inclusiv spitale, scoli si cladiri care adapostesc civili, nu trebuie sa fie niciodata atacata”.


UNICEF si partenerii sai lucreaza pentru a le furniza copiilor din Ucraina si din tarile vecine asistenta umanitara.


In Ucraina, UNICEF a livrat materiale medicale la 49 de spitale din noua regiuni – inclusiv Kiev, Harkov, Dnipro si Liov – imbunatatind accesul la asistenta medicala pentru 400.000 de mame, nou-nascuti si copii. UNICEF continua sa distribuie apa si articole de igiena in comunitatile aflate sub asediu. In plus, UNICEF creste numarul de echipe mobile de protectie a copilului care lucreaza in zonele de conflict intens de la 22 la 50 si a livrat 63 de camioane cu provizii pentru a sustine nevoile a peste 2,2 milioane de oameni. In saptamânile urmatoare, UNICEF va incepe transferuri de numerar de urgenta catre familiile cele mai vulnerabile si va infiinta spatii prietenoase pentru copii in locatii cheie din intreaga tara.


Pentru a proteja si sustine milioanele de copii si familii care s-au refugiat din Ucraina, UNICEF si UNHCR, in parteneriat cu guvernele si cu organizatiile societatii civile, au creat centre „Blue Dot”, spatii sigure pentru copii si femei. Centrele „Blue Dot” ofera informatii esentiale familiilor care calatoresc, ajuta la identificarea copiilor neinsotiti si separati de familie si la asigurarea protectiei acestora. Ele ofera, de asemenea, un centru pentru servicii esentiale. Centrele „Blue Dot” au fost deja infiintate in tarile care gazduiesc copii si femei ucrainene si sunt extinse in zilele urmatoare, inclusiv peste 20 in Polonia. In ciuda eforturilor intense de a asigura accesul umanitar sigur, rapid si neingradit, in zonele cele mai afectate din tara continua sa existe dificultati.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu