characters characters

Peste 12.000 de elevi ieseni au parintii plecati in strainatate

22 februarie 2010    |   417 vizualizări

Aproape jumatate dintre ei sint lipsiti de afectiunea mamei, o treime sint lipsiti de tati, iar un sfert din elevi cresc fara ambii parinti, fiind lasati in grija bunicilor. Efectele acestei situatii pot fi uneori devastatoare pentru copii. Dintre cei 907 de elevi care au abandonat scoala anul trecut, 553 privin din familii cu relatii conflictuale sau in care parintii sint plecati in strainatate.


10% dintre elevii ieseni au parinti plecati la citeva mii de kilometri distanta, pentru a cistiga un salariu care sa le asigure un trai mai bun. Aproape jumatate dintre acestia sint lipsiti de afectiunea mamei si ramin, in cel mai fericit caz, in grija tatalui sau a rudelor, dar se intimpla sa ramina si singuri acasa.
Din cauza ca nu pot schimba o vorba cu parintii decit la telefon si trebuie sa se impace cu gindul ca ii vor vedea acasa cel mai devreme dupa o jumatate de an, copiii aflati in astfel de situatii ajung sa se confrunte cu tot felul de probleme. Se inchid in ei, ajung sa nu mai dea pe la scoala si, in situatii extreme, sa adopte un comportament agresiv.


90 de copii au fost lasati singuri acasa

 

Oportunitatea unui loc de munca in strainatate ii lasa fara parinti alaturi pe 12.246 de elevi ieseni din cei 142.039 inscrisi in anul scolar 2009-2010. "Ceea ce mi se pare dureros, alarmant chiar, e ca dintre acestia ramin o perioada fara mama  5.540 de copii", a atras atentia inspectorul scolar general, Liliana Romaniuc. Situatiile in care tatii pleaca la munca in strainatate sint si ele destul de numeroase: 4.220 de elevi ieseni sint crescuti doar de mame din acest motiv. Cei mai multi dintre elevii cu parinti plecati sint incredintati bunicilor si rudelor, in 3.204, respectiv 735 din cazuri, insa 90 de copii sint lasati singuri acasa. Daca elevii pot trece mai usor peste lipsa unuia dintre parinti, lipsa amindurora devine apasatoare si lasa urme vizibile in comportamentul lor. Astfel de copii, pe care nu are cine sa ii intrebe zi de zi daca le este bine, cum e la scoala ori ce probleme mai intimpina, ajung in situatii disperate, iar in unele cazuri se ajunge la abandon.


Manuela Vlasie, psihologul Scolii "Bogdan Petriceicu Hasdeu", crede ca efectele pe care le poate avea asupra copilului lipsa parintilor pentru o perioada mai indelungata sint nuantate. "Efectele depind de fiecare copil in parte, de modul in care pastreaza legatura cu parintele ori cu parintii, de tipul relatiei existente intre ei, de atitudinea ingrijitorilor. Efectele sint nuantate, nu intotdeauna negative. Plecarea parintilor la munca in strainatate poate avea si un efect pozitiv asupra evolutiei si formarii educationale a copilului", a mentionat ea. Grija manifestata prin asigurarea bunurilor materiale poate compensa, in unele situatii,  prezenta fizica a parintilor. "Unii dintre ei, ma refer mai ales la cei carora parintii le trimit periodic bani ori pachete cu haine, dulciuri si alimente resimt altfel absenta parintilor.

 

Faptul ca ii sustin suficient de mult material, ca se ingrijesc de la distanta de ei asa cum pot compenseaza oarecum lipsa lor. De exemplu, la noi in scoala, cam 70 % dintre copiii care au parinti plecati la munca in strainatate trec destul de bine peste faptul ca nu ii au aproape fizic", a precizat Gheorghe Moga, directorul Scolii din Liteni, unde in medie 150 de elevi ramin periodic fara unul sau ambii parinti.

 

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu