characters characters

Patru lucruri pe care copiii ar vrea sa le stie parintii lor

19 noiembrie 2020    |   469 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

4 lucruri pe care ar vrea copiii sa le stie parintii lor
Swati Lodha, coach si autoare de carti de parenting din India, a decis sa exploreze subiectul cresterii copiilor din perspectiva celor directi vizati: a copiilor. Aceasta a intervievat alaturi de fiica sa in varsta de 16 ani, 200 de copii cu varste intre 8 si 18 ani, incercand sa afle ce gandesc acestia despre parintii lor si ce ar vrea ca acestia sa schimbe in relatia lor. Intentia din spatele acestei initiative nu este de a ceda copiilor puterea si autoritatea, ci de a-i incuraja pe parinti sa vada lucrurile din perspectiva celor mici.

Raspunsurile copiilor au fost analizate, iar la final, au rezultat 4 idei-cheie:

Parerile diferite ale copiilor nu inseamna lipsa de respect fata de parinti

De multe ori, copiii chiar au motive si argumente pentru alegerile pe care le fac si care nu corespund preferintelor sau sfaturilor oferite de parinti. Cand parintii nu incearca sa afle care sunt acestea, conflictele devin mai frecvente si atat copiii, cat si parintii se simt neintelesi si distanti emotional. Este important ca parintii sa aleaga situatiile in care copiii trebuie neaparat sa fie ascultatori si situatiile in care alegerile le pot apartine cu adevarat, fara consecinte majore.

Copiii nu au nevoie sa li se spuna ca sunt cei mai buni

Multi parinti au nevoie ca propriii copii sa obtina performante ridicate si ii incurajeaza pe acestia sa devina cei mai buni sau le spun in mod direct ca sunt mai buni decat alti copii. Copiii participanti la studiu au declarat insa ca aceasta atitudine exagerata ii deranjeaza si ca ar prefera sa fie vazuti intr-o lumina realista, asa cum sunt ei cu adevarat, nu cum ar vrea parintii lor sa fie.

Copiii primesc tot timpul feedback de la adulti; si parintii ar trebui sa primeasca din cand in cand

Copiii si adolescentii sunt evaluati, sfatuiti si indrumati in mod constant de cei din jur (parinti, cadre didactice, colegi, frati etc.). Poate si copiii au cate ceva de spus despre parintii lor, asa ca le-ar placea sa fie intrebati si ei despre parerile lor.

Parintii nu ar trebui sa devina atat de preocupati de rezultate

Multi parinti sunt mai preocupati de premiul, nota sau performanta obtinuta de copil decat de efortul depus sau progresul facut de acesta. Participantii la cercetare au declarat ca le-ar placea ca parintii sa le aprecieze munca depusa chiar si atunci cand rezultatele obtinute nu sunt speciale.

Sursa: Ideas.TED.com

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu