characters characters

A fost aprobat Pachet Minim de Servicii pentru copii si familiile acestora in fiecare comunitate rurala si urbana

14 octombrie 2020    |   861 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

pachet minim de servicii sociale Unicef
UNICEF saluta adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a amendamentului la Legea asistentei sociale nr. 292/2011 care are ca scop infiintarea unui Pachet Minim de Servicii pentru copii si familiile acestora in fiecare comunitate rurala si urbana din Romania.

Profesionistii de la nivel local - asistentii sociali, asistentii medicali comunitari si consilierii scolari - pot face o diferenta reala in viata celor mai vulnerabili copii si parinti, ajutandu-i sa acceseze serviciile din comunitatile lor si sprijinul financiar oferit de stat. In contextul pandemiei de COVID-19, acest lucru devine si mai important. Cu aceasta lege, prioritizam acum investitiile urgente in sanatatea, protectia si educatia copiilor, iar pe termen scurt si lung economisim bani de la bugetul de stat”, a declarat Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor.

Pachetul Minim de Servicii este un model integrat de servicii de baza in domeniul sanatatii, educatiei, protectiei sociale si a copilului, furnizate la nivelul comunitatii, cu un accent special asupra celor mai vulnerabili copii si a familiilor acestora. Pachetul a fost conceput pentru a preveni si solutiona intr-un stadiu incipient, probleme precum: violenta, saracia, sarcina timpurie, bolile prevenibile, lipsa accesului la prestatii banesti, institutionalizarea si abandonul scolar etc. In majoritatea cazurilor, copiii vulnerabili se confrunta nu doar cu una, ci mai multe dintre aceste provocari, subliniind importanta unei abordari intersectoriale.

“Am dat astazi un vot esential pentru respectarea drepturilor si demnitatii fiecarui copil. Pachetul minim de servicii se traduce printr-o serie de actiuni care vor fi intreprinse, in mod constant si coordonat de catre specialisti, in domeniile esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Asta inseamna ca situatia fiecarui copil va fi monitorizata de acesti specialisti din comunitate, care vor lua toate masurile necesare pentru respectarea drepturilor minorilor si a interesului superior al acestora. Mai mult decat atat, legea pe care am votat-o astazi vine si in intampinarea nevoilor pe care copiii le au ca urmare a crizei sanitare si sociale provocate de pandemia de COVID-19”, a declarat Oana Bizgan, deputat independent.

Pachetul Minim de Servicii presupune prezenta in fiecare comunitate a cel putin unui asistent social, a unei asistente medicale comunitare si a unui consilier scolar. In comunitatile cele mai sarace, inclusiv cele cu populatie roma, Pachetul de Minim de Servicii poate include, de asemenea, mediatorul scolar si mediatorul sanitar. Lucrand in stransa colaborare, acesti profesionisti ajuta copiii vulnerabili si familiile lor, evaluandu-le nevoile si oferindu-le sprijin individualizat. De asemenea, echipa comunitara lucreaza cu alti actori de la nivel local, cum ar fi primaria, ONG-uri si alti parteneri comunitari.

„Pandemia de COVID-19 a subliniat inca o data ceea ce stiam deja: copiii si familiile lor au nevoie de ajutor la nivelul comunitatii pentru a le sprijini de la inceput dezvoltarea si protectia, ceea ce se traduce printr-o presiune mai mica asupra serviciilor specializate, cum ar fi spitalele si asistenta maternala si, in cele din urma, rezulta o utilizare mai eficienta a banilor contribuabililor. Prin adoptarea modificarii la Legea 292, Parlamentul a dovedit ca copiii sunt o prioritate, iar investitiile in sanatatea, protectia si educatia lor sunt lucrurile ce trebuie facute pentru comunitatile lor si pentru intreaga tara”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Amendamentul la Legea asistentei sociale nr. 292/2011 are la baza proiectul pilot testat de UNICEF impreuna cu autoritati locale, regionale si nationale si ministerele de resort, inclusiv Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, incepand din 2015, in 45 de comunitati rurale si urbane din judetul Bacau. Conform unei evaluari independente, Pachetul Minim de Servicii a contribuit la incluziunea sociala a copiilor vulnerabili si a familiilor acestora: toti copiii identificati fara documente la inceputul proiectului pilot au acum acte de identitate si sunt inregistrati la un medic de familie; numarul copiilor nevaccinati a scazut cu 40%; numarul mamelor adolescente a scazut cu 50%; toti prescolarii sunt inscrisi la gradinita; abandonul scolar a fost redus cu 60%; numarul copiilor care traiesc in gospodariile afectate de saracie a scazut de la 29% la mai putin de 1%.

Proiectul de lege a fost sustinut inca de la inceput de toate partidele politice – PSD, PNL, USR, UDMR, PMP, Pro Romania, fiind considerat un proiect strategic si o investitie directa pentru viitor. Urmand obiectivele proiectului de tara Romania educata, Pachetul Minim de Servicii asigura incluziunea sociala si accesul la educatie pentru toti copiii, indiferent de mediul de provenienta. Adoptat astazi de Camera Deputatilor, proiectul asteapta promulgarea de catre Presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu