characters characters

Parintii, „interzisi” la serbari din cauza gripei

09 decembrie 2009    |   583 vizualizări

La recomandarea inspectoratelor, inainte de vacanta de iarna, cei mici ii vor spune poezii doar Mosului, nu si celor din familie.

Serbarile de iarna, la care pustii spun poezii cu Mos Craciun si danseaza costumati in fulgi de nea, ar putea sa nu-i mai aiba spectatori pe parinti, bunici si alte rude, in acest an. E recomandarea facuta de inspectoratele scolare impreuna cu directiile de sanatate publica, in urma raspandirii virusului A/H1N1.

„E ca o masura de precautie in perioada virozelor”, spun specialistii.

Parintii care nu vor avea acces la serbare, pot plati un cameraman care sa filmeze evenimentul. Multi dintre adulti inteleg nevoia de a-i proteja pe micuti, dar suspina dupa emotia de a-si vedea odraslele pe viu, recitand si cantand in jurul bradului.

Bunicii raman acasa


„Recomandarea a fost facuta inca de la inceputul anului scolar: din cauza noului virus, sa se incerce limitarea activitatilor extrascolare, de genul olimpiadelor, activitati sportive sau serbari, in functie de evolutia bolii in unitatea respectiva. E evident ca in scolile sau gradinitele care au avut cazuri de gripa trebuie sa se amane evenimentele sau sa nu se organizeze”, arata si Marian Banu, purtator de cuvant in Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Nota inspectoratelor vizeaza in principal unitatile frecventate de copii mai mici, care au imunitatea scazuta, adica gradinitele si scolile primare.

„Noi nu ne putem permite sa le interzicem accesul. De obicei, la serbari veneau nu doar parintii, ci si bunicii, si unchiul, si matusa. Eventual, ar fi bine sa le ceara parintilor sa vina doar ei”, mai spune Banu.

 



In acelasi timp, majoritatea gradinitelor din Capitala nu renunta la spectacolele de Craciun, care, pe langa bucuria facuta parintilor, au si un rol educativ.

„Eu le-am spus colegelor mele ca, acolo unde exista posibilitatea, manifestarile sa fie filmate. Nu le poti amana, pentru ca serbarile sunt si o evaluare
a prichindeilor. In plus, le faci si o bucurie celor mici: vine Mosu’ la ei. In unitatile unde sunt putini copii si n-au fost cazuri de imbolnavire, directorii isi pot asuma responsabilitatea unui spectacol cu public, dar cred ca majoritatea vor alege varianta fara parinti”, a explicat si Conona Petrescu, inspector scolar si expert in educatie timpurie.

Clasele in care poeziile se spun fara audienta sunt cele din scolile inchise temporar din cauza gripei noi. Una dintre zecile de unitati din tara aflate in aceasta situatie e Colegiul „Nicolae Iorga” din sectorul 1. Aici, elevii au avut „interzis” intre 30 noiembrie si 7 decembrie, din cauza depistarii a trei cazuri de imbolnavire cu virusul A/H1N1.

„Fetita mea e eleva in clasa a II-a si am fost anuntati de doamna invatatoare ca nu vom putea participa la serbare. Am angajat pe cineva care va filma serbarea copiilor si vom primi cate un CD. La fel se va intampla si la gradinita la care invata cel mic. Imi pare rau ca nu putem ajunge, e prima serbare din viata lui. Si i-am mai si pregatit un costum frumos, de pitic”, spune Iliana B., o mamica afectata de faptul ca nu poate participa la serbarea copiilor.

 
Sursa: www.evz.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu