characters characters

Pandemia de COVID-19: Statele sunt indemnate sa actioneze mai ferm pentru a opri raspandirea informatiilor nocive

25 septembrie 2020    |   424 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Unicef infodemie
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), ONU, agentiile specializate si partenerii fac un apel la statele lumii sa elaboreze si sa implementeze planuri de actiune pentru a promova diseminarea rapida a informatiilor fundamentate stiintific si pentru a preveni raspandirea informatiilor false, respectand totodata libertatea de exprimare.

OMS, ONU, UNICEF, UNAIDS, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), UNESCO, Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT), initiativa ONU Global Pulse si Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC), impreuna cu guvernele din Indonezia, Thailanda si Uruguay, au sustinut un webinar in marja celei de-a 75-a Adunari Generale a ONU, cu scopul de a atrage atentia asupra impactului negativ al raspandirii informatiilor false si al dezinformarii, aceasta din urma fiind difuzarea deliberata de informatii false pentru promovarea anumitor interese.

„În momentul in care virusul s-a raspandit in intreaga lume, s-au propagat frenetic mesaje eronate si chiar periculoase pe toate platformele de socializare, din cauza carora oamenii au devenit confuzi si imprudenti, fiind indusi in eroare”, a afirmat secretarul general al ONU António Guterres. „Initiativa noastra, denumita ‘Verificat’, lupta impotriva informatiilor false, cu arma adevarului. Colaboram cu partenerii media, persoanele fizice, persoanele cu influenta si platformele de socializare pentru a difuza continut ce promoveaza stiinta, ofera solutii si incurajeaza solidaritatea. Aceste demersuri vor fi esentiale in efortul de a obtine increderea publicului in siguranta si eficacitatea viitoarelor vaccinuri impotriva COVID-19. Avem nevoie de un vaccin pentru oameni care sa aiba un pret accesibil si sa fie disponibil tuturor”.

„Informatiile false si dezinformarea pun in pericol sanatatea si viata, subminand increderea in stiinta, in institutii si in sistemele medicale”, a declarat directorul general al ONU dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Pentru a combate pandemia, avem nevoie de incredere si solidaritate, iar in contextul unei lipse de incredere, exista mult mai putina solidaritate. Informatiile false zadarnicesc raspunsul la pandemie, prin urmare trebuie sa ne unim fortele pentru a lupta impotriva lor si pentru a promova recomandarile de sanatate publica ce au o baza stiintifica. Principiile care ghideaza raspunsul la COVID-19 se aplica si in cazul gestionarii infodemiei. Trebuie sa o prevenim, sa o detectam si sa o combatem, impreuna si cu solidaritate”.

„Pe langa impactul direct asupra raspunsului la pandemie, dezinformarea submineaza increderea populatiei in procesele si institutiile democratice, exacerband discrepantele sociale”, a afirmat administratorul PNUD, Achim Steiner. „Este una dintre cele mai preocupante provocari ale vremurilor noastre din sfera guvernantei. PNUD colaboreaza intens cu statele membre, alte agentii ONU si partenerii in dorinta de a identifica solutii holistice care respecta drepturile omului”.

„Dezinformarea reprezinta una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta copiii in prezent”, a declarat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF. „Aceasta profita de fisurile existente la nivelul increderii in societati si institutii si le adanceste, submineaza increderea in stiinta si medicina si divizeaza comunitatile. În forma lor cea mai pernicioasa, cum ar fi atunci cand conving parintii sa nu isi vaccineze copiii, pot fi chiar fatale. În conditiile in care informarea eronata este mai degraba un simptom decat o boala, pentru a o combate nu ajunge simplul adevar. Este nevoie si de incredere intre lideri, comunitati si cetateni”.

„Putem invinge COVID-19 doar prin fapte, stiinta si solidaritate comunitara”, a declarat directorul executiv Winnie Byanyima. „Informatiile false perpetueaza stigmatizarea si discriminarea si nu trebuie sa stea in calea eforturilor de a asigura protectia drepturilor omului si accesul persoanelor cu risc si al celor marginalizate la servicii medicale si protectie sociala”.

„De la debutul pandemiei, UNESCO si-a activat reteaua internationala de parteneri media, jurnalisti, persoane care verifica veridicitatea informatiilor, posturi de radio comunitare si experti, pentru a pune la dispozitia cetatenilor mijloacele prin care sa lupte impotriva informatiilor false si a zvonurilor — fenomene exacerbate de pandemie”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO. „Mobilizarea colectiva in scopul promovarii informatiilor de calitate si fiabile, respectand totodata libertatea de exprimare, este esentiala. Avem nevoie de o presa libera, independenta si pluralista mai mult ca niciodata”.

„Încrederea este o piatra de temelie in lumea noastra digitala”, a afirmat Houlin Zhao, secretarul general al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor. „Prin intermediul indelungatei initiative a OMS si UIT BeHe@lthy BeMobile, UIT colaboreaza cu ministerele nationale din domeniul telecomunicatiilor si al sanatatii si cu operatorii de retele mobile, inca de la inceputul acestei crize, pentru a transmite SMS-uri persoanelor care, poate, nu au acces la internet, oferindu-le sfaturi medicale fondate pe date stiintifice si dovezi pentru combaterea COVID-19, direct pe telefoanele lor mobile”.

OMS si partenerii sai indeamna tarile sa implice si sa isi asculte comunitatile in momentul elaborarii planurilor nationale de actiune si sa capaciteze aceste comunitati pentru a creste nivelul de incredere si de combatere a informatiilor false.

„Implicarea comunitatilor in modul in care este perceputa si combatuta boala este cruciala pentru castigarea increderii si eliminarea focarelor”, a afirmat Jagan Chapagain, secretar general al IFRC. „Daca raspunsul nostru nu reflecta preocuparile si perceptiile comunitatilor, nu vom fi considerati parteneri relevanti sau de incredere de catre populatiile afectate, iar raspunsul la epidemie risca sa dea gres. Mai mult ca niciodata, serviciile locale de interventie sunt in prima linie in aceasta criza. Trebuie sa recunoastem rolul incredibil pe care il joaca acestea in ceea ce priveste intelegerea si valorificarea cunostintelor locale si a feedbackului oferit de comunitate”.

Gazdele evenimentului au indemnat si mass-media, platformele de socializare, liderii societatii civile si persoanele cu influenta sa intensifice actiunile menite sa asigure diseminarea informatiilor corecte si sa previna raspandirea informatiilor false si a dezinformarii. Accesul la informatii corecte si liberul schimb de idei in mediul online si offline sunt esentiale pentru asigurarea unor raspunsuri eficace si credibile in materie de sanatate publica.

„Initiativa ONU Global Pulse a luat nastere in urma cu zece ani in cadrul sistemului ONU, folosind pentru prima data informatii predictive in timp real in scopul protejarii comunitatilor vulnerabile in perioade de criza”, a declarat Robert Kirkpatrick, director al Global Pulse, initiativa secretariatului general al ONU privind datele de mare volum si inteligenta artificiala (IA). „În timpul actualei pandemii, am remarcat o crestere enorma a solicitarilor de analize de date avansate din partea agentiilor ONU si a statelor membre. Vom continua sa colaboram cu OMS si alti parteneri pentru a contribui la identificarea si combaterea informatiilor false si a dezinformarii”.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu