characters characters

Palmuirea copiilor afecteaza sanatatea mintala la maturitate

13 noiembrie 2017    |   2745 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

palmuirea copiilor
Multi parinti folosesc palmuirea ca  metoda de corectare sau de atentionare asupra unui comportament gresit realizat de copil. Palmuirea este definita in literatura de specialitate ca folosirea fortei fizice de catre un adult, cu intentia de a cauza copilului durere, dar nu cu scopul de a-l vatama, ci pentru a corecta sau controla comportamentul acestuia.

Cercetarile recente arata ca un copil palmuit in copilarie poate avea probleme emotionale in perioada adulta. Violenta asociata palmuirii poate sa duca la varsta adulta la simptome depresive, tentative de suicid, consum de droguri ori abuz de alcool.

„Incadrarea palmuirii  in categoria experientelor de abuz emotional si psihic ar putea creste intelegerea pe care o avem asupra efectelor negative pe care aceasta le are la varsta adulta.”, sustin cercetatorii.

Citeste si alte stiri despre pedepsele corporale:


Pedepsele fizice contribuie la scaderea coeficientului de inteligenta


Pedepsele corporale au efecte pana in adolescenta

citeste si


Experientele din copilarie sunt importante pentru nivelul de sanatate fizica si mintala de-a lungul vietii. Specialistii vorbesc despre o categorie speciala de experiente, experientele adverse din copilarie, despre care studiile arata ca au efecte negative pentru intreaga viata. In categoria experientelor adverse intra abuzul, neglijenta, divortul, pierderea unuia dintre parinti sau probleme legale ale parintilor. Iar acum, autorii studiului propun ca si palmuirea sa fie considerata o experienta adversa din copilarie, avand in vedere consecintele acesteia pe termen lung.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 8300 participanti, cu varste cuprinse intre 19 si 79 ani, care au completat chestionare despre viata lor de familie in copilarie, despre abuzul fizic sau abuzul emotional suferit in copilarie si despre palmuire.

Aproape 55% dintre participanti au declarat ca au fost palmuiti in copilarie, barbatii in numar mai mare decat femeile. Aceste persoane aveau un risc mai crescut de a dezvolta depresie si alte probleme de sanatate mintala decat persoanele care nu fusesera palmuite in copilarie.

Autorii studiului arata ca este important sa prevenim nu doar abuzurile grave asupra copiilor, ci si stilurile parentale prea stricte, care implica palmuirea copiilor.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu