characters characters

Ofera poVesti bune unui copil care are nevoie de ele: #CopilariaLaNarativ – cutiile cu povesti de la Asociatia Curtea Veche

15 februarie 2022    |   318 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

copilaria la Narativ
Cum ar fi sa fii tu eroul din poveste? Pe 15 februarie, de Ziua Nationala a Lecturii, Asociatia Curtea Veche si Curtea Veche Publishing lanseza programul #CopilariaLaNarativ, prin care oricine doreste poate trimite cutii cu cele mai frumoase povesti catre copiii care nu au carti acasa.

3 luni, 6 luni, 12 luni? Pentru cat timp vrei sa ajuti un copil sa citeasca? Cutiile Narativ contin povesti esentiale pentru copii, deopotriva clasice si contemporane, si sunt disponibile pe curteaveche.ro in trei variante: pachete cu cate 3, 6 sau 12 carti (reprezentand ecchivalentul unei donatii de cate 65, 120 sau 250 lei): https://bit.ly/copilaria-la-narativ. Orice cutie achizitionata pe site ajunge, prin Asociatia Curtea Veche, la un copil din medii defavorizate pentru care lectura e singura sansa la un trai mai bun.

Romania deja se afla pe ultimul loc la lectura in Uniunea Europeana, insa pandemia a dus la adancirea decalajelor educationale din societate. In Romania, cel putin 1 din 4 copii nu are acces la carti, iar in mediul rural nu exista librarii. Se estimeaza ca in contextul crizei COVID-19 rata de analfabetism functional in randul copiilor va depasi 55%. Peste cativa ani efectele vor fi si mai evidente pe plan economic si social - daca nu intervenim acum.

Oricine doneaza o Cutie Narativ e invitat sa dea poVestile bune mai departe si in social media, cu hashtag-ul oficial #CopilariaLaNarativ. Cei mici vor avea acces la povesti precum „Mituri ale Greciei antice”, „Alice in Tara Minunilor”, „Sherlock Holmes”, „Regele Lear”, fiecare cutie fiind adaptata varstei si nivelului de intelegere al copilului destinatar.

Analfabetismul functional, impact pe termen lung

Banca Mondiala estimeaza ca, in urma pandemiei, rata analfabetismului functional in Romania risca sa creasca cu 10%, in contextul in care el se afla deja la o cifra-record de 42-45% pentru copii si adolescenti.

Acest lucru se reflecta direct in nivelul economic general al tarii: conform specialistilor de la Business Leaders Summit, daca acum cativa ani am fi generat schimbarea si toti elevii Romaniei ar fi atins macar nivelul 1 la testul PISA privind analfabetismul functional, atunci PIB-ul Romaniei ar fi crescut cu 300% in 15 ani. Rata analfabetismului funtional, insa, a crescut in ultimii ani. Mai mult decat atat, ca rezultat direct al intelegerii limitate a informatiilor primite, in 2021 romanii au fost printre cei mai predispusi europeni la fenomenul fake-news .

De ce sunt atat de importante primele carti pentru un copil?

Copiii invata cum functioneaza lumea din carti cu povesti. Prin primele lecturi, ei inteleg relatiile de cauzalitate – lucru atat de important mai tarziu in viata. In acelasi timp, povestile pe care le citeste un copil pot juca un rol semnificativ in formarea modului sau de gandire.

Perioada critica pentru dezvoltarea limbajului are loc tot in copilarie. Lipsa expunerii la carti in aceasta perioada determina „ratarea startului”: aptitudini de comunicare scazute mai tarziu in viata, precum si un nivel general de trai mult mai scazut.

Copiii din mediile defavorizate – cercul vicios al lipsei cartilor

Peste jumatate dintre adolescenti locuiesc in mediul rural, unde nu exista librarii sau biblioteci dotate corespunzator. Doar 2% dintre ei ajung la facultate . La nivel global, studiile arata ca un copil dintr-o familie saraca are vocabularul prescolar cu 50% mai scazut decat un copil dintr-o familie cu venituri medii.

„Nu alegem unde ne nastem, nu alegem daca venim pe lume intr-o familie cu posibilitati sau nu, si nici daca avem acces la educatie. Ceea ce poate privim in treacat ca pe un accident la nivel individual este de fapt o catastrofa la nivel national – inchipuiti-va ca dupa atatia ani inca vorbim de peste jumatate dintre copiii tarii care nu au fost vreodata intr-o librarie si care nu inteleg ce citesc, inca vorbim de cel putin un sfert dintre ei care nu au carti acasa. E suficient sa ne imaginam cum va arata viitorul nostru, al tuturor, intr-o lume a unor decalaje de genul acesta. Cartea nu trebuie sa fie ceva optional.” (Iren Arsene Mate, presedinta Asociatiei Curtea Veche)

Asociatia Curtea Veche

Din 2014, la Asociatia Curtea Veche ne-am asumat o misiune pe cat de simpla, pe atat de importanta - sa promovam lectura in randul copiilor. Am donat 105.354 de carti catre tot atatia copii din 298 de localitati si 37 de judete. Am pus pe picioare cel mai mare festival de lectura pentru copii - NARATIV, la care au participat peste 10.000 de elevi. Am infiintat peste 200 de cluburi de lectura si am strans in jurul nostru sute de voluntari.

asociatiacurteaveche.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu