characters characters

Ocean, narat de David Attenborough, proiectie in premiera la Brasov in cadrul LYNX Festival

23 mai 2025    |   205 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

LYNX 2025
Cea de-a 3-a editie LYNX Festival aduce la Brasov in perioada 4 - 9 iunie un program complex si divers: 12 documentare despre natura, majoritatea proiectate in premiera nationala, 5 expozitii de fotografie, 3 masterclass-uri, numeroase intâlniri cu invitati speciali si ateliere pentru copii. Trailer LYNX Festival: https://bit.ly/LYNXFestival2025

Recent i-am povestit unui apropiat despre cum LYNX Festival a ajuns la editia a 3-a si mi-a raspuns zâmbind ca deja suntem un festival cu traditie. Nu stiu daca am ajuns inca acolo, dar cu siguranta ma bucura sa mai facem un pas in aceasta directie. Alaturi de echipa si parteneri va oferim din nou filme si expozitii de fotografie spectaculoase, invitati valorosi, activitati educative pentru copii si socializare cu sens pentru toti iubitorii de natura. Și, pentru ca am tinut cont de salile pline de la editiile anterioare, anul acesta majoritatea activitatilor se vor desfasura in cadrul Centrului Cultural Reduta si Cinema City, unde vom putea acomoda un public cinefil de doua ori mai numeros. Asteptam cu nerabdare revederea cu publicul, in mai putin de doua saptamâni.”, a declarat Matei Truta, directorul festivalului si vicepresedintele Asociatiei România Salbatica.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuita. Pentru a-si asigura un loc la proiectiile documentarelor, publicul interesat isi poate rezerva un bilet cu valoare zero, incepând de azi, prin intermediul platformei iabilet.ro: https://bilete.lynxfestival.ro/

Un detaliu important de retinut este ca biletul asigura rezervarea locului, dar nu garanteaza locul in sala daca nu este scanat cu 15 minute inainte de inceperea proiectiei. Toti cei care au o rezervare si nu mai pot participa la proiectie, sunt incurajati sa trimita un mesaj pe unul din canalele oficiale de comunicare ale festivalului, pentru a da sansa altcuiva sa poata participa.

Una din marile surprize de anul acesta este proiectia in premiera la Cinema City a documentarului Ocean (r. Colin Butfield, Toby Nowlan & Keith Scholey), pe care publicul va avea sansa sa-l urmareasca inaintea lansarii oficiale de pe National Geographic. Dupa sapte decenii in care ne-a aratat in documentare revolutionare toate aspectele lumii naturale, David Attenborough, care a implinit recent 99 de ani, aduce pe marile si micile ecrane un mesaj de speranta intr-un nou film spectaculos. Viata lui a coincis cu cele mai semnificative descoperiri ale lumii subacvatice, iar Ocean arata prin povesti inspirationale din jurul lumii ca oceanul planetar poate reveni la bogatia din trecut, iar astfel ne poate ajuta sa avem o planeta mai stabila si mai sanatoasa.

O alta proiectie speciala din programul LYNX Festival 2025 este cea a documentarului câstigator al trofeului de anul trecut, Cactus Hotel, pe 9 iunie. Extrem de apreciat si premiat in festivaluri din intreaga lume, documentarul a fost primit cu mult entuziasm si curiozitate de publicul de la Brasov, astfel ca anul acesta organizatorii l-au readus in program, alaturi de o surpriza speciala: un masterclass cu regizorul Yann Sochaczewski. Inspirat de o carte pe care a citit-o in copilarie, Yann a creat 50 de minute de povesti pline de umor si sensibilitate construite in jurul unui cactus saguaro. În cadrul masterclass-ului el va dezvalui detalii inedite din culisele intregului proiect si va vorbi despre provocarile din spatele camerei si industriei filmului documentar.

Despre aceleasi provocari a vorbit si fotograful si regizorul Dan Dinu in cadrul unui workshop sustinut pe 21 mai la Universitatea Nationala de Arte Teatrale si Cinematografice „I. L. Caragiale”, unde s-a intâlnit cu studenti ai Facultatii de Film, in continuarea demersului de a sustine dialogul despre natura si educatia non-formala in rândul tinerilor. Dupa workshop, studentii prezenti, alaturi de alti invitati, au ramas la o proiectie speciala Cactus Hotel, pentru prima oara in Bucuresti, si au aflat primii programul complet al editiei de anul acesta. Discutiile cu echipa festivalului s-au continuat si dupa proiectie.

Alt eveniment important din programul celei de-a 3-a editii a LYNX Festival il reprezinta vernisajul expozitiei si ceremonia de premiere a celei de-a XVI-a editii a Concursului international de fotografie de natura Milvus Photocontest, cel mai important concurs de fotografie de natura din România, organizat de Grupul Milvus (Asociatia de Protectie a Pasarilor si Naturii) si Forona (Organizatia Fotografilor de Natura din România). Concursul este deschis pentru amatori si profesionisti din intreaga lume, iar la editia de anul acesta s-au inscris 193 fotografi, din 31 de tari, cu nu mai putin de 2333 de imagini, distribuite in categoriile Natura, Viata Salbatica, Natura României si Junior. Juriul a fost format din fotografii de natura Dan Dinu, Dorin Bofan, Kerekes István, Daniel Mirlea si Zoltán Gergely-Nagy.

Fotografiile finaliste vor fi expuse in cadrul unei expozitii in aer liber, in fata rectoratului Universitatii din Brasov (Bulevardul Eroilor, nr. 29), care va ramâne disponibila vizitatorilor in perioada 1 - 28 iunie. Anul trecut Marele Premiu a fost acordat lucrarii intitulate „Silhouette”, a fotografului Ervin Horesnyík din Slovacia, o imagine care a impresionat juriul prin simplitate si sensibilitate.

O alta expozitie ampla organizata cu prilejul LYNX Festival este Safari in Kenya, o incursiune printre imagini cu o natura vibranta, autentica si variata, care merita cunoscuta si protejata. Fotografii care expun sunt Costel Agache, Gabi Rusu, Florentina Tilvic, Mircea Sasu, Remus Munteanu si Roxana Badea, iar imaginile sunt realizate in parcuri nationale din Kenya - Amboseli, Lake Nakuru, Masai Mara, Meru, Samburu, Tsavo Est si Tsavo Vest. Expozitia va fi disponibila vizitatorilor in perioada 3 - 8 iunie la Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania, iar vernisajul va avea loc pe 7 iunie, de la ora 16:00 si va fi urmat de un masterclass despre cum decurge un safari fotografic si provocarile care apar intr-o astfel de aventura. Acesta va fi sustinut de Elijah Wambugu si Dan Dinu, cei care i-au insotit pe cei 6 fotografi in Kenya. Elijah este ghid profesionist, cu o experienta de peste 20 de ani si vine special la Brasov, in cadrul festivalului, pentru a povesti curiosilor despre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre fauna continentului african atunci când te imbarci intr-o astfel de calatorie.

Programul complet al editiei cu numarul 3 se regaseste pe site-ul festivalului: https://lynxfestival.ro/program

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu