characters characters

O scoala fara banci, profesori si examene

06 noiembrie 2009    |   599 vizualizări
Imaginati-va o scoala in care nu exista profesori. Nu exista catedra, banci si lectii. Nu exista examene, note, catalog, teme pentru acasa, teze si competitie. Nu exista repetenti si nici programa fixa. O scoala in care elevii sunt liberi sa studieze exact ceea ce isi doresc, pentru atat timp cat doresc.

O scoala in care cititul si scrisul nu sunt obligatorii de la sapte ani, ci copilul este lasat sa se apropie de litere exact atunci cand simte el ca vrea sa citeasca si sa scrie. O scoala care pune pe primul loc interesele si nevoile copilului, nu pe cele ale profesorilor si ale parintilor.

Scoala asta nu e o utopie. Ci este o scoala din sistemul „free education“ (educatie libera), sistem care se aplica cu succes in multe scoli private din lume.

Scoala din Piracanga, la fel de tanara si aflata la inceput precum comunitatea formata aici, crede in educatia libera si o implementeaza zi de zi, cu ajutorul Margueritei, profesoara din Ecuador, al Lorenei si Ivanei, surorile gemene din Uruguay, si cu contributia, mai mica sau mai mare, a tuturor celor care vor sa creeze materiale pentru scoala, vor sa citeasca povesti copiilor sau sa puna in scena, cu ei, piese de teatru.

Si a venit saptamana trecuta la noi, in Piracanga, Daniela, o fata de 25 de ani, care a studiat de la 4 la 17 ani in scoala libera Pestalozzi din Ecuador. Ne-a povestit multe, multe despre tot ce a invatat la scoala. Si cuvintele cele mai potrivite care sa descrie amintirea pe care o are despre toti anii aceia sunt „libertate, iubire si respect“. Valori pe care le duce cu ea, in ea, in toata viata ei si in tot ceea ce face si ce este zi de zi, in tot ceea ce ofera Lumii, dintr-o inima de fost copil care nu a acumulat frustrari si frici pe
bancile scolii.

Sursa: www.adevarul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu