characters characters

O noua analiza a ONU evidentiaza un regres major in privinta sanatatii femeilor, copiilor si adolescentilor

24 octombrie 2022    |   270 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Raport ONU sanatate
Un nou raport al ONU arata ca sanatatea femeilor si a copiilor a avut de suferit in intreaga lume, intrucat consecintele conflictelor, ale pandemiei de COVID-19 si ale crizei climatice converg cu efectele devastatoare asupra viitorului copiilor, tinerilor si femeilor.

Datele prezentate in raport indica un regres critic al tuturor masurilor majore luate pentru bunastarea copiilor si al multor indicatori esentiali ai Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (ODD). De la ultimul Raport de progres Every Woman Every Child (Fiecare femeie, fiecare copil), publicat in 2020, insecuritatea alimentara, foametea, casatoriile in randul copiilor, riscurile privind actele de violenta comise de partener, precum si depresia si anxietatea adolescentilor s-au accentuat.

Aproximativ 25 de milioane de copii au ramas nevaccinati sau nu au fost vaccinati conform schemelor complete de imunizare, cu 6 milioane mai mult decat in 2019, ceea ce sporeste riscul de a contracta boli mortale sau invalidante. Milioane de copii au fost privati de participarea scolara in timpul pandemiei, multi pentru o perioada de timp care a depasit un an, pe cand aproximativ 80% dintre copiii din 104 state si teritorii s-au confruntat cu pierderi in invatare din cauza inchiderii scolilor. De la inceputul pandemiei, 10,5 milioane de copii si-au pierdut un parinte sau un ingrijitor din cauza COVID-19.

“Promisiunile pe care nu le-am respectat au la baza esecul nostru in a rezolva inegalitatile profunde care au condus la crize mondiale, de la pandemia de COVID-19 pana la conflicte si urgente climatice. Raportul descrie consecintele acestor crize asupra femeilor, copiilor si adolescentilor, de la rata mortalitatii materne la pierderile din invatamant si pana la malnutritie severa”, a spus Antonio Guterres, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite.

Raportul prezinta dovezi multiple care arata ca sansele copiilor si adolescentilor de a duce o viata sanatoasa depind in mod esential de locul nasterii lor, expunerea la conflict si contextul economic al familiilor lor. De exemplu:

  • Un copil nascut intr-o tara cu venituri mici are, in medie, o speranta de viata la nastere de aproximativ 63 de ani, spre deosebire de 80 de ani intr-un stat cu venituri ridicate. Acest decalaj devastator de 17 ani s-a modificat insuficient in ultimii ani. În 2020, 5 milioane de copii au murit inainte de a implini 5 ani, in mare parte din cauze care pot fi prevenite sau tratate. În acelasi timp, majoritatea deceselor materne, ale copiilor si ale adolescentilor si a nasterilor de copii morti sunt concentrate in doar doua regiuni: Africa sub-sahariana si Asia de Sud.
  • Peste 45 de milioane de copii s-au confruntat cu malnutritie acuta in 2020, o afectiune care le ameninta viata si care ii face pe copii vulnerabili in fata intarzierilor de dezvoltare si a bolilor. Aproape trei sferturi dintre acesti copii traiesc in state cu venituri medii inferioare. În 2020 un numar coplesitor de 149 de milioane de copii sufereau de retard de crestere. Africa este singura regiune in care numarul copiilor cu retard de crestere a sporit in ultimii 20 de ani de la 54,4 milioane in 2000 la 61,4 milioane in 2020.
  • Primele sase tari cu cele mai mari cifre de persoane stramutate intern, Afghanistan, Republica Democrata Congo, Etiopia, Sudan, Republica Araba Siriana si Yemen se numara si printre primele 10 state afectate de insecuritate alimentara.
  • O femeie din Africa sub-sahariana are o probabilitate de 130 de ori mai mare sa moara din cauze care tin de sarcina sau de nastere decat o femeie din Europa sau America de Nord. Serviciile de ingrijire pre si post natala si de asistenta calificata la nastere sunt departe de a fi accesibile tuturor femeilor din statele cu venituri mici si medii, expunandu-le riscului decesului si dizabilitatilor.
  • Milioane de copii si familiile lor se confrunta cu o stare precara a sanatatii fizice si mintale in urma dezastrelor umanitare recente din Afghanistan, Etiopia, Pakistan, Somalia, Ucraina si Yemen. În 2021, un numar record de 89,3 milioane de persoane din intreaga lume au fost alungate din propriile case de razboi, violenta, persecutie si abuzuri asupra drepturilor omului.

Raportul face apel catre comunitatea globala pentru a corecta aceasta traiectorie devastatoare si pentru a respecta promisiunile facute femeilor, copiilor si adolescentilor in enuntul Obiectivelor de Dezvoltare Durabila. Acelasi raport recomanda in mod special statelor sa continue investitiile in servicii de sanatate, pentru a aborda toate crizele si precaritatea alimentara si pentru a imputernici femeile si tinerii din intreaga lume.

Raportul, intitulat Respectarea promisiunilor (Protect the Promise) este publicat de parteneri internationali, precum OMS, UNICEF, UNFPA, Parteneriatul pentru sanatatea materna, a copiilor si adolescentilor - Partnership for Maternal, Newborn & Child Health (PMNCH) si Countdown to 2030 ca un rezumat bianual al progreselor realizate, in urma adoptarii Strategiei globale Fiecare femeie fiecare copil pentru sanatatea femeilor, copiilor si adolescentilor a Secretarului General al ONU. Este cea mai cuprinzatoare sinteza a datelor disponibile privind starea actuala a sanatatii materne, a nou-nascutilor, copiilor si adolescentilor si actualizeaza datele ultimului Raport privind progresul Strategiei globale Fiecare femeie fiecare copil publicat in 2020.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu